Főző club Blog: 2010. február

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Főző club blogja - 2010. február

 

Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, ha nyersen fogyasztjuk:

Isten patikája!

Sárgarépa:
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem.

A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem.

És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.

 

Paradicsom:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros.
A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek.

Tovább 

 

BAZSALIKOMOS SAJTOS CSIRKEMELL

 

 

 

 

Hozzávalók:


2 db csirkemell
1 pohár joghurt
20 dkg mozzarella sajt
1 evőkanál olívaolaj
bazsalikom, paprika, paradicsom

 

A joghurtot összekeverem bazsalikommal /nekem szárított bazsalikom volt itthon, de a friss apróra vágott biztos finomabb/ egy pici sóval  és egy evőkanál olívaolajjal.

A felszeletelt csirkemellet belekeverem ebbe a masszába, és egy éjszakát a hűtőben hagyom pácolódni.

Tovább 

 
Hógolyó
Hozzávalók:
  • 10 dkg zabpehely,
  • 10 dkg kókuszreszelék,
  • 5-10 dkg tisztára mosott mazsola,
  • kevés méz,
  • fahéj v. vanília,
  • díszítéshez kókuszreszelék.
 
Elkészítés:

A zabpelyhet száraz serpenyőben 1-2 perc alatt világosra pirítjuk, majd öntsük le egy kevés vízzel. Tegyünk hozzá mazsolát, és hagyjuk állni legalább fél óráig, hogy a zabpehely megduzzadhasson. Keverjünk hozzá kevés mézet, fahéjat vagy vaníliát, 10 dkg kókuszreszeléket.

Utolsó hozzászólás

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Elkészítettem ezt a golyót, mondhatom, nagyon finom, egészséges csemege! Gondoljatok bele, milyen egészséges dolog a zabpehely, nem beszélve a többi alkotóelemről! nagy sikere volt!

Tovább 

LECK BERNADETTE A LEGÚJABB TAGUNK MÁRIS MEGOSZTOTTA VELÜNK EGY PALACSINTA RECEPTJÉT NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK

 

.Kedves Panni!
Köszönöm a meghívásod, Csak most értem ide, mert nagyon sok a munkám.
Ha már palacsintáról beszélünk, akkor leírom, hogy én többek között sósat is készítek.
Azaz, fött sonkát összekeverek tejföllel, úgy hogy az krémszerü legyen. Ezzel megtöltöm a palacsintákat. Megszórom sajttal, s sütöben addig melegítem, amig a sajt rá nem olvadt.

Tovább 

Mese-almás
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt (15 dkg barnaliszt, 25 dkg fehérliszt),
  • 1 cs. sütőpor,
  • só,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 db tojás,
  • 15 dkg vaj (margarin),
  • 1 csésze tejföl.

Töltelékhez:

  • 1 kg alma,
  • 1 cs. vanília cukor,
  • fahéj,
  • tetejére durvára vágott dió.
 
Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A meghámozott, kimagvalt almát 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. és a vaníliás cukorral és fahéjjal együtt puhára dinszteljük.

Utolsó hozzászólás

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Ez a mese-almás mesés lehet!

Tovább 

Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 1/2 cs. sütőpor,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 8 dkg margarin,
  • 2 db tojás,
  • 1 dl tej,
  • 1 dl tejföl,
  • 5 dkg dió,
  • 5 dkg mazsola,
  • bármilyen aszalt gyümölcs apróra vágva,
  • 1 cs. vanília cukor,
  • 1 citrom
  • 2 narancs reszelt héja.
 
Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett őzgerincformában sütjük. Mérjünk mindent bőven, hogy a két formára elég legyen a tészta.

Tovább 

Félbarna pogácsa (olajjal)
Hozzávalók:
  • 4 csésze melegvíz,
  • 50 gr élesztő,
  • 4 ek. méz,
  • 6 csésze finomliszt,
  • 4 csésze teljes őrlésű liszt,
  • 4 kk. só,
  • 1 csésze olaj.
 
Elkészítés:

Megjegyzés: még finomabb lesz, ha 2 csésze szójamaradékot (szójatej készítés mellékterméke) is belekeverünk; - ízlésünk és éléskamránk tartalma szerint tehetünk a tésztába dióbelet, napraforgómagot, tökmagot stb. Az élesztőt mézes vízben megfuttatjuk.

Tovább 

Diós beigli
Hozzávalók:
  • 0,5 kg teljes kiőrl.liszt
  • 0,5 kg fehér liszt
  • 1 narancs héja nélkül
  • 1 k.k. só
  • 1 pohár olaj (1-1 ½ dl)
  • egy diónagyságú élesztő
  • növényi tej, amennyit felvesz, hogy puha tésztát kapjunk
  • 1-2 vaniliarúd
  • 400 dkg őrölt dió.
 
Elkészítés:

Az első 6-ból egy masszát gyúrunk és kisimítjuk. A diót összekeverjük a vaníliával, a lapra rákenjük és felcsavarjuk rúd alakban. Olajozott tepsibe tsszük és megsütjük.

Tovább 

KÜLÖN KÉRÉSRE EGY PÁR VEGETÁRIÁNUS SÜTEMÉNY RECEPT.

 

BABOS POGÁCSA

 

Hozzávalók:
  • 1 kg finom liszt,
  • 40 dkg főtt tarka bab,
  • 40 dkg vaj,
  • 5 dkg élesztő,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 tojás,
  • 2 dkg só,
  • 5 gr őrőlt fehér bors.
 
Elkészítés:

A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a margarint, élesztőt, tejfölt, tojást, sót, borsot. Ebből lágy kovászt készítünk, melyet 10-15 percig hidegen pihentetünk.

Tovább 

Olasz dressingben sült csirke

 

 

Hozzávalók (6 sz.):

6 csirkemell, 2,5 dl olasz dressing, 8 zöldhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 friss erős vagy édes paprika 45 dkg rákhús, 10 dkg vaj, só, bors, erős paprikapor.


A csirkét bőrözze le, csontozza ki, szórja só-bors-paprika keverékével, öntse fel az olasz dressinggel, süsse előmelegített sütőben, közepesnél erősebb hőnfélkészre, majd kivéve a léből grillezze vagy süsse roston oldalanként 7 percig.

Tovább 

Krumplin sült gombás csirke

 

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell és comb, 90 dkg krumpli, 1 kk só, ¼ kk fehérbors, 10 dkg gomba, 2,5 dl tejföl, 8 dl csirkeleveslé, 2 kk levespor vagy kocka, 1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, paprikapor ízlés szerint, 3 ek darált mandula.


A csirkét főzze meg vízben, vágja kockákra, a gombát és hagymát aprítsa finomra, a fokhagymát törje át, a krumplit szeletelje. Kivajazatlan tepsi aljára rétegezze a krumplit, rá a csirkét és gombát.

Tovább 

Királynak való csirke

 

Hozzávalók (8 sz.):

80 dkg csirkehús, 35 dkg nagy lapos nudli, 3 dl csirkehúsleveslé, 6 dl gombakrémleveslé, 3 dl forralt tej, 35 dkg Cheddar sajt, prézli, kreol fűszerkeverék.


A csirkét főzze meg, csontozza ki, vágja kockákra (sült, maradék húst is felhasználhat), a sajtot reszelje le, a nudlit főzze meg. Nagy edényben keverje a két levest a sajttal, melegítse míg a sajt megolvad (mikro ajánlott) és keverje simára. Keverje bele a csirkét és a fűszerkeveréket ízlés szerinti mennyiségben. Tegye bele a főtt nudlikat.

Tovább 

Bolyi túrós lepény

 

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor -(szerintem finomabb, ha 25 dkg cukrot tesztek bele), 1 cs. vaníliás cukor (mi kettőt szoktunk), 50 dkg túró, 10 dkg mazsola (lehet 20 dkg is), 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 cs. sütőpor, citromhéj.


A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.

Egy közepes nagyságú tepsit a vaj felével kikenünk, majd a cukros liszt felét beleszórjuk.

Az áttört túrót egyenletesen elosztjuk rajta, megszórjuk a mazsolával, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral.

Tovább 

Töltött csirkemell

 

 

Hozzávalók:


2 csirkemell,
10 dkg főtt füstölt sonka,
10 dkg darált borjúhús (vagy sertéshús),
1 tojás,
5 dkg tisztított fehér mandula,
5 dkg durvára tört dióbél,
1 dl sherry (Héliosz),
1 dl fehér bor,
1 dl tejszín,
4 evőkanál olaj,
só és törött fehér bors (ízlés szerint).

 


A töltelékhez a darált húst összekeverjük a finomra vágott sonkával és a nyers tojással. Megsózzuk, megborsozzuk. A csirkemellet úgy filézzük, hogy a hús ne szakadjon el.

Tovább 

Énekes palacsinta

 

A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Bécsi palacsinta

 

A darált diót porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró csokoládémártással áthúzzuk, tejszínhabbal díszítve, azonnal tálaljuk.

Almás-mákos palacsinta

 

A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.

Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.

Utolsó hozzászólás

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Ez tuti jó recept, gyakorlatból tudom! Köszi Jóska!

Almás palacsinta

A hámozott, vékony szeletekre vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából - lehetőleg vajon - a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a tészta a serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk, megforgatjuk benne, és készre sütjük.

Melegen, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Utolsó hozzászólás

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Bettike! Ez nálunk nagyon menő kaja, én ki is rántom utána, miután megtöltöttem az általad leírt krémmel, feltekerem, és bepanírozom.A Barbarának vegetárinusat csinálok, zöldséggel töltöm, úgy rántom ki.Nagyon finom a brokkolis, a gombás.Próbáld ki. Szia, Panni

Sütes nelkül keszülö torta

 

Hozzávalók

: 40 dkg piskóta/tortalap, 20 dkg tej tortabevonó, 15 dkg fehér csokoládé, 1/2 üveg vanília aroma, 6 ek narancslé, a díszítéshez tetszés szerint durvára vágott natúr pisztácia, kókuszreszelék, csokoládédrazsék, cukorgyöngyök, 5 dkg porcukor, 1 tk citromlé

A piskótatésztát szétmorzsoljuk, majd két egyenlõ adagra osztjuk. A tej tortabevonót és a fehér csokoládét durvára daraboljuk, majd külön-külön, forró vízfürdõben megolvasztjuk.

Tovább 

Palacsintatészta készítése - alaptészta

 

Harminc dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.

A folyadék lehet tej, fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.

Az édes tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.

A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.

A kész tésztát kb.

Tovább 

Együnk palacsintát!


A ma divatos gofri, hamburger, nutella, gyorsfagyi, egyéb külföldi divatos édességek meg sem közelítenek egy jó túrós, vagy lekváros. palacsintát. Alább a neten pdf-ben keringő recepteket teszem nyilvánossá, hogy minél többen elovashassák, és elkészítsék.


Kevés olyan ételféleség van, amelyik ilyen elterjedt lenne a világon, mint a palacsinta. Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájához.

Utolsó hozzászólás

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Köszi a laírást, holnap megpróbálom!

Tovább 

Hortobágyi palacsinta 3.

 

Hozzávalók

(hat személyre): 12 db sós palacsinta, 1 fej vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, 1 kg borjúhús, 6 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, só és pirospaprika


Pirítsuk meg a hagymát, majd tegyük rá a kockákra vágott borjúhúst, az apróra vágott paprikát, paradicsomot, a pirospaprikát, és készítsünk pörköltet. A pörkölt levét szűrjük le, forraljuk fel újra, és tejfölös habarással sűrítsük be, majd adjuk hozzá a tejszínt. A húst daráljuk meg, és hígítsuk fel egy kicsit az elkészült mártással.

Tovább 

Hortobágyi palacsinta 2.

 

Hozzávalók: 4 db tojás, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, 35 dkg liszt, 2 dkg só, 1,5 dl olaj, 4 adag paprikás csirke, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín.


A hozzávalókból palacsintákat sütünk, majd jó szaftos paprikás-csirkét sütünk. A csirkét kiszedjük a szaftból, a húst leszedjük a csontról, és ledaráljuk, vagy finomra vagdossuk és összekeverjük annyi mártással, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A palacsintákat betöltjük a masszával, széleit behajtogatjuk, és végül kettéhajtjuk (négyszögletűnek kell lennie).

Tovább 

Hortobágyi palacsinta 1.

 

Hozzávalók: 1 kis csirkéből készült paprikás csirke (maradék is lehet) vagy 30 dkg sertéshúsból készült pörkölt, 2 dl tejföl, 12 db sós palacsinta.


A paprikás csirkét kicsontozzuk és a csirke- (vagy sertés-) húst kis darabkákra vágjuk. A húsvagdalékot kevés pörköltlével meg 1 dl tejföllel elkeverjük, és a palacsintákat ezzel megtöltve, összegöngyöljük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A maradék pörköltlevet a másik deci tejföllel elkeverjük, és a palacsintákra öntjük.

Tovább 

Hortobágyi húsos, rántott palacsinta

 

Mivel ez családi recept, a pontos mennyiségeket nem tudom, mindig csak szemre szoktam.

Zsíron finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolok. A tűzről levéve fűszerpaprikát szórok rá, sózom, borssal fűszerezem. Ráteszem a ledarált sertéshúst, jól összekeverem és megpárolom. Amikor már majdnem kész egy kevés tejfölt keverek hozzá. Közben sós palacsintákat sütök és betöltöm őket a hússal. Összehajtogatom és bepanírozom, majd kevés zsírban szép pirosra sütöm. Törtburgonyát és tartármártást szoktam hozzá készíteni.

Tovább 

Hortobágyi húsos palacsinta 2.

 

Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 60 dkg borjúhús, vagy bármilyen sertés- csirkehús, 10 dkg zsír, 5 dl tejföl, 2 dkg liszt, 20 dkg hagyma, pirospaprika, Piros Arany, só


A borjúhúsból pörköltet készítünk. A kész pörköltből a húst kiszedjük, összevagdaljuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét, 1-2 kanál tejfölt, s addig pároljuk, amíg pépszerű lesz. A palacsintákat ezzel töltjük. Tűzálló tálba fektetjük a palacsintákat.

Tovább 

Hortobágyi húsos palacsinta 1.

 

Hozzávalók: 18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikáscsirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors


A paprikáscsirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk. Kicsontozva finomra daráljuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük.

Tovább 

Csirke téli zöldségekkel (francia)

 

Hozzávalók (4 sz.):

90 dkg csirkemell, 16 kis sárgarépa, 16 zöldhagyma, 8 kelbimbó, 1 krumpli, 1 pasztinák, 1,1 liter csirkeleveslé, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 3 ek tejszín, 3 ek friss reszelt torma, 1 kk tabasco szósz, 3 ek vágott petrezselyemzöld, só, bors.


A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze, sózza-borsozza, a répát hámozza meg, ha nagy, aprítsa kb. 5x1 cm-re, a zöldhagyma fehérjét és zöldje kis részét használja fel, kb.

Tovább 

Brokkolis-sajtos csirke (USA-beli)

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell, 50 dkg brokkoli, 5 dkg cheddar sajt, 3 dl sovány tej, 1 kk citromlé, ½ kk currypor, csipet bors, 3 dl gombakrémleveslé, 3 ek liszt, 1 ek vaj, 3 ek víz.


A csirkét főzze meg és aprítsa fel, a sajtot reszelje le. A brokkolit tépje rózsáira, sütőserpenyőbe vagy tepsibe helyezze el 2 rétegben, szárával középre fordítva. A csirkét kanalazza középre a szárakra, szórja rá a sajtot. Mély tálban keverje simára a tejet, citromlevet, gombakrémlevest, curryt és borsot , másik tálban a lisztet a vízzel, majd a kettőt egyesítve.

Tovább 

Csirke Ratatouille (karibi)

 

 

Hozzávalók (4 sz.):

8 csirkerész, 1 padlizsán, 1 hagyma, 1 cukkini, 4 paradicsom, 2 ek paradicsomszósz, 3 dl csirkehúsleveslé, 2 kk kömény, 2 kk cukor, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, gomba (kihagyható).


A padlizsánt szeletelje, sózza és borsozza, majd hagyja állni. A hagymát és cukkinit szeletelje, a paradicsomot hámozza és vágja kis kockákra, a fokhagymát törje át. A csirkét borsozza, lábasban, fedetlenül főzze kb.

Tovább 

Csirke citrommal, krumplival és fokhagymás tejföllel (görög)

 

Hozzávalók:

1 egész csirke vagy mellek, 2 ek olívaolaj, 3 ek citromlé, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl csirkeleveslép, tejföl.


A csirkét vágja bontási darabokra, a mellet felezze. Keverjen pácot az olaj, citromlé, fokhagyma, só és bors hozzáadásával, 10 perc pihentetés után tegye bele a csirkét, pácolja hűtve egy éjszakán át. Süsse a csirkét roston vagy tepsiben, erős hőn (200 C°) kb. 1 órát, míg átsül.

Tovább 

Rumos golyó(mikko)

 

Hozzávalók:


250 g cukor

500 g piskóta (vagy baba vagy tortalapból)

10 ek rum vagy 2 kis üveg rumaroma

10-12 ek málnalekvár vagy más lekvár

150 g vaj

75 g kakaó

200 g darált mandula vagy mogyi vagy dió

150 g csokireszelék, csokidara


A cukorból és 125 ml vízböl szirupot fözünk. Egy tálba belemorzsoljuk a piskótát és meglocsoljuk a rummal (vagy aromával), lekvárral és a kihült sziruppal. Egy órát állni hagyni.

Tovább 

Erdélyi sajtos puliszka (polenta)

 

Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 l víz, só, 10 dkg vaj, 1 hagyma, 20 dkg sajt


Elkészítés:

A sós, lobogó forró vízbe állandó kevergetés közben vékony sugárban belereszeljük a kukoricadarát és erős tűzön, állandóan keverve puhára főzzük. Amikor a dara felvette a vizet, és már elválik az edény falától, valamint enyhén édeskés illata támad, biztosak lehetünk abban, hogy megfőtt. Főzés közben nem szabad további vizet vagy sót hozzáadni!

Tovább 

Erdélyi lángos

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojás-sárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 kicsi padlizsán, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez.


Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk.

Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak!

Tovább 

GESZTENYES TIRAMISU


Egy hosszukas plum. cake formahoz: 40-60 db babapiskota 2, 5 dl tej 1 kis stampedli rum


Gesztenyekremhez:

20 dkg gesztenyepure 10 dkg porcukor 1 csom. vanilias cukor 2, 5 dl tejszin 4 zselatinlap 15 dkg narancslekvar


Csokolades parizsi kremhez: 

20 dkg etcsokolade 2, 5 dl tejszin
A kiengedett gesztenyepuret a porcukorral + vanilias cukorral simara keverjuk. (Kozben a zselatinlapokat pici vizben puhulni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, es keves meleg vizben

feloldjuk).

Tovább 

 

Rebarbaratorta tojáshabbal

 

Külön kérésre három recept.


Hozzávalók:


60 dkg rebarbaraszár
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta (fagyasztott)
5 dkg vaj
5 dkg őrölt mandula
2 db tojás
4 evőkanál tej
4 evőkanál tejszín

 

Elkészítés:

Előző nap megtisztítjuk a rebarbarát: meghámozzuk, és 2 cm hosszú darabkákra vágjuk. 5 dkg cukorral elkeverjük, lefedjük, és hűvös helyen 12 óráig állni hagyjuk. Másnap szűrőben 1 órán át hagyjuk lecsöpögni. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, és meleg sütőben 15 percig sütjük.

Utolsó hozzászólás

Anda Jozsef üzente 14 éve

A rebarbara gazdag ásványi anyagokban, van benne foszfor, kalcium, magnézium, ezért ajánlják szívbetegséggel kínlódóknak, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek. Felhasználás előtt jól meg kell mosni a levélszárakat, majd a végét bemetszve le kell húzni róla a vékony hártyát. A leveleit véletlen se fogyasszuk el, mert többféle mérgező vegyületet � többek között oxálsavat és a vesére káros anyagokat � tartalmaznak. A rebarbara gyorsan megfő, elég hozzá 4-5 perc. Ízre meglehetősen savanykás, ezért - hogy élvezhető étellé varázsoljuk - sok cukrot kíván. Tehát sem cukorbetegeknek, sem jó húsban lévőknek nem ajánlom. Különösen a britek és a skandinávok kedvelik, az angol szlengben �pite növénynek� (pie plant) nevezik. Eperrel vagy almával édesítve finom a süteményben, gyömbérgyökérrel pedig kiváló dzsem készíthető belőle. Egyesek szerint a rebarbara bor is igen élvezetes, bár nekem kétségeim vannak ezzel kapcsolatban.

Tovább 

Boszorkányszigeti batyus halászlé

 

Hozzávalók: 2 kg ponty, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg lecsó, 3 dkg őrölt fűszerpaprika, só.

A batyuhoz: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, csipet só, csipet bors, 1 kávéskanál őrölt paprika, 40 dkg halbelsőség.


    A pontyot megtisztítjuk, kibelezzük, majd kifilézzük. A fejből, a csontból hagymával, sóval, lecsóval alaplevet főzünk (kb. 2 óra hosszat), majd átpasszírozzuk. Újból fölrakjuk főni, rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a pontyszeleteket.

Tovább 

Bihari töltött káposzta

 

Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 1 fej édes káposzta, fél tasak gyorsrizs, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika.


Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit levesszük, a torzsáját kivágjuk. A káposztát egy edénybe helyezve vízzel felöntjük és 6 percig 500 W-on pároljuk. A 10 külső levelet lefejtjük a fejről és a többit félretesszük.

Tovább 

Békési aratóleves

 

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt csabai kolbász és zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna és paradicsom, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babérlevél, só, bors.


A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a karikára vágott kolbászt, a paprikát és a paradicsomot.

Babérral, sóval, borssal ízesítjük.

Tovább 

Besztercei saláta

 

Hozzávalók: 20-25 dkg aszalt szilva, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej hajszálvékonyra vágott vöröshagyma), 5 dkg sós mandula vagy mogyoró (vagy mandula és 1 mokkáskanál só), törött bors és só ízlés szerint, salátalevelek


Az aszalt szilvát előző este megmossuk, és meleg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vagdaljuk. Ugyancsak vékony csíkokra metéljük a füstölt sonkát, a zöldhagymát pedig szárával együtt felkarikázzuk.

Tovább 

Bácskai töltött káposzta (szárma)

 

Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 50 dkg füstöltoldalas, 1 kg füstölt házikolbász, 20 dkg füstölt szalonna, 1,5 kg házilag savanyított káposzta, 15-16 középnagyságú savanyú káposztalevél, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 csöves paprika, 10 dkg rizs, 1 tojás; só, bors, majoránna, tejföl. néhány szem köménymag.


Elkészítés: A savanyított káposztát két fej finomra vágott vörös hagymával, a kettévágott csöves paprikákkal és a köménymaggal megfelelő nagyságú lábasba tesszük.

Tovább 

Sült csirke padlizsánnal és krumplival (német)

 

Hozzávalók (4 sz.):

4 csirkecomb, 1 kis padlizsán, 1 ek édes paprikapor, 2 ek olívaolaj, 40 dkg krumpli, 50 dkg paradicsom, 2 friss paprika, 2 kis hagyma, 1 ek vaj.


A combokat szórja meg sóval és paprikával, serpenyőben, forró olajon süsse mindkét oldalán aranybarnára. A padlizsánt szeletelje, sózza, hagyja állni 20 percig. A krumplit hajában főzze meg és szeletelje. A paradicsomot vágja 8 gerezdre, a paprikát csíkokra, a hagymát finomra.

Tovább 

Sült csirke padlizsánnal és krumplival (német)

 

Hozzávalók (4 sz.):


4 csirkecomb, 1 kis padlizsán, 1 ek édes paprikapor, 2 ek olívaolaj, 40 dkg krumpli, 50 dkg paradicsom, 2 friss paprika, 2 kis hagyma, 1 ek vaj.

A combokat szórja meg sóval és paprikával, serpenyőben, forró olajon süsse mindkét oldalán aranybarnára. A padlizsánt szeletelje, sózza, hagyja állni 20 percig. A krumplit hajában főzze meg és szeletelje. A paradicsomot vágja 8 gerezdre, a paprikát csíkokra, a hagymát finomra.

Tovább 

Sült csirke főtt zöldségekkel (német)

 

Hozzávalók (4 sz.):

4 csirkemell, 40 dkg brokkoli, 30 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 5 dl zöldségleves vagy víz, 2 ek vaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg krémsajt, só, bors, szerecsendió, olaj.


A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze, a brokkolit és karfiolt tépje kis rózsákká, a répát szeletelje. A levest vagy vizet melegítse forrásig, főzze benne a karfiolt 5 percig. Tegye bele a brokkolit és répát, főzze további 5 percig.

Tovább 

 

 

Rebarbara muffin



Hozzávalók:


25 dkg rebarbara
17,5 dkg vaj (margarin)
pici só
1 csomag vaníliáscukor
15 dkg cukor
4 tojás
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
5 evőkanál tej
Máz: 7,5 dkg porcukor
fél citrom leve

Elkészítés:


A rebarbarát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk.
Vajat (margarint), a cukrot, vaníliás cukrot, sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. A lisztet (1 evőkanállal félreteszünk) a sütőporral elkeverjük.
Összekeverjük a folyékony és a száraz hozzávalókat.

Utolsó hozzászólás

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Ez egy érdekes recept, a kertemben pedig megterem a rebarbara is.Tavasszal kipróbálom.Az a kérésem, hogy ha lehetne még több rebarbarás receptet olvasni, szívesen fogadnám, mert eddig csak hagytam tönkremenni a kertben, mivel nem tudtam, mit kezdjek vele.

Tovább 

Nyári fagyis muffin



Hozzávalók: (24 darabhoz)


12 db kész, kihűlt muffin
24 db közepes gombóc fagyi
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
15 dkg csokiöntet
5 evőkanál vágott mogyoró vagy mandula
díszítéshez:
20 dkg friss, vagy konzerv gyümölcs

Elkészítés:


A muffinokat keresztben félbe vágjuk.
A felső részeket megfordítjuk, és egy tányérra teszük. Mindegyik fél darabra 1-1 gombóc fagyit teszünk.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
Mindegyik fagyigombóc etejére tegyünk egy-két evőkanállal.

Tovább 

Csokis-narancsos muffin



Hozzávalók:


2 csésze liszt
10 dkg (egy tábla) csokoládé
3 tojás
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 dl narancslé
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
3/4 csésze tej

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A csokit finomra reszeljük.
A lisztet összekeverjük a csokival, a sütőporral, a szódabikarbónával és a narancshéjjal.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval.
A cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával és a narancslével, majd hozzákanalazzuk a lisztes keveréket felváltva a tejjel.

Tovább 

Brokkolis-sajtos csirke (USA-beli)

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell, 50 dkg brokkoli, 5 dkg cheddar sajt, 3 dl sovány tej, 1 kk citromlé, ½ kk currypor, csipet bors, 3 dl gombakrémleveslé, 3 ek liszt, 1 ek vaj, 3 ek víz.


A csirkét főzze meg és aprítsa fel, a sajtot reszelje le. A brokkolit tépje rózsáira, sütőserpenyőbe vagy tepsibe helyezze el 2 rétegben, szárával középre fordítva. A csirkét kanalazza középre a szárakra, szórja rá a sajtot. Mély tálban keverje simára a tejet, citromlevet, gombakrémlevest, curryt és borsot , másik tálban a lisztet a vízzel, majd a kettőt egyesítve.

Tovább 

Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia)

 

Hozzávalók

(4 sz.): 4 csirkemell, 25 dkg liszt, 2 ek vaj, 1 dl juharszirup, 1 kk borsikafű, ½ kk kakukkfű, ¼ kk zsálya, 1 hagyma, 1 dl víz, só és bors ízlés szerint.


A csirkét forgassa sózott-borsozott lisztbe. Nehéz (pl. öntöttvas) tepsiben vagy serpenyőben forrósítsa fel a vajat, rajta a csirkét süsse barnára mindkét oldalán. A juharszirupot öntse a csirkére, szórja be borsika- és kakukkfűvel, zsályával, öntsön vizet az edény aljára.

Tovább 

Jamaicai currys csirke

 

Hozzávalók:

1 csirke, ½ kk só, ½ kk bors, 2 ek currypor, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes erős paprika, 1 kk kakukkfű, 2 babérlevél, 1 zöldhagyma, 3 ek citromlé, 3 ek olaj, 5 dl víz.


A csirkét darabolja testrészeire, mossa meg ecettel vagy citromlével, a hagymát aprítsa, a fokhagymát törje át, a paprikát kimagozva vágja finomra, a zöldhagymát aprítsa finomra. Keverje össze a fűszereket, hagymákat és paprikát, dörzsölje be a csirkét kívül-belül alaposan e keverékkel, fedje le és hagyja pácolódni 1-2 órát.

Tovább 

Casablanca csirke (marokkói)

 

 

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 2 ek olívaolaj, sütőolaj, 1 ek őrölt narancshéj, 1 kk őrölt kömény, 1 kk őrölt koriander, 1 kk gyömbérpor, 1 kk chilipor, 1 kk szárított petrezselyem, 1 kk citromos bors, 1 kk őrölt fahéj, ½ kk só, ½ kk cukor, csipet őrölt szegfűszeg.


A csirkét bőrözze le, csontozza ki, kefével kenje rá az olívaolajat, szórja rá az előbb összekevert fűszereket minden oldalára. Hevítsen kevés olajat serpenyőben, süsse rajta a csirkét 4 percig oldalanként.

Tovább 

Zalai rántott töltött paprika

 

Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, törött bors, só, 3 dl olaj.


A paprikákat kicsumázzuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A megtisztított gombát kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk 3 habosra kevert tojást, és lágy rántottaszerűre megsütjük.

Tovább 

Zalai marhanyelv

 

A főtt és tisztított marhanyelvet 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Kis kockákra darabolt füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Beletesszük a nyelvet, majd törött borssal, fokhagymával, majoránnával ízesítjük, és 3 evőkanál paradicsompürével elkeverjük. 1 dl vízzel felengedjük, ha szükséges, akkor kevés porcukorral édesítjük. Kb. 10 percig forraljuk.

Galuskával tálaljuk.

Keménytojás-hasábokkal és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Tovább 

<!-- @page { margin: 2cm } H3 { margin-top: 0.21cm; margin-bottom: 0cm } H3.western { font-family: "Bookman Old Style", serif; font-size: 11pt } H3.cjk { font-family: "Lucida Sans Unicode"; font-size: 11pt } H3.ctl { font-family: "Tahoma"; font-size: 12pt; font-weight: normal } P { margin-bottom: 0.21cm } --> Zalai marhanyelv

 

A főtt és tisztított marhanyelvet 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Kis kockákra darabolt füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk.

Tovább 

Zalai rántott töltött paprika

 

Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, törött bors, só, 3 dl olaj.


A paprikákat kicsumázzuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A megtisztított gombát kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk 3 habosra kevert tojást, és lágy rántottaszerűre megsütjük.

Tovább 

Zalai zöldbab

 

Hozzávalók:

50 dkg zöldbab (lehet vékony, zöld ceruzabab, vagy zsenge, sárga Juliska bab). 3 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj (vagy margarin), púpozott evőkanál finomliszt, 10 dkg reszelt, zalai füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma. 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál ketchup, ízlés szerint törött fehér bors és só; a tepsi kikenéséhez 1 dkg vaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.


A zöldbabot a szokásos módon megtisztítjuk, majd két - három centis darabokra vágjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben félpuhára főzzük.

Tovább 

 

Magyaros kocsonya


Hozzávalók:

 

2000 g kocsonyahús (csülök, fül, fej, köröm, bőrke) 500 g sertéslapocka, 10 g fokhagyma, 100 g vöröshagyma, 20 g só, 1 g törött bors, 5 g fűszerpaprika, 1 db cseresznyepaprika, 50 g citrom

 

A megtisztított és alaposan megmosott húsokat hideg vízben feltesszük főni. Enyhén megsózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, és hozzáadjuk a húsokhoz, majd megszórjuk a törött borssal és a fűszerpaprikával.

Tovább 

 

Kímélő kocsonya csülökkel


Hozzávalók:

 

2000 g kocsonyahús (csülök, köröm, farok, fej, bőrke, fül), 500 g felső pulykacomb, 100 g vöröshagyma, 30 g fokhagyma, 1000 g petrezselyemgyökér, paprika, 1 db cseresznyepaprika, 2 g egész bors, 20 g só

 

a kocsonyahúst megtisztítjuk, gondosan megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, majd annyi hideg vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát, valamint a petrezselyemgyökeret, és enyhén megsózzuk.

Tovább 

 

 

kapros csülök


Hozzávalók:

2000 g kocsonyahús (csülök, láb, fej, farok, bőrke), 500 g sertéslapocka, 1 dl borecet, 2 dl fehérbor, 1 csomó kapor, 20 g só, 5 g egész bors, 100 g citrom

 

A kocsonyahúst megtisztítjuk, és lehetőleg szilánkmentesen feldaraboljuk. A fehérborral és a borecettel vízben feltesszük főni. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk az egész borsot. Ha felforrt, a keletkezett habot leszedjük. Ezután lassú tűzön 4-5 órán keresztül főzzük.

Tovább 

 

kAlmás-tormás csülök


Hozzávalók:

 

2db mellső csülök, 200g savanykás alma, 200g sárgarépa, 100g reszelt ecetes torma, 2db tojássárgája, 10g törött fehér bors, 30g só, 0,5dl olaj

 

A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, majd sós hideg vízben feltesszük főni, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpirult, a léből kivéve, a csonthoz közelebbi oldalon felvágjuk, a csontot óvatosan kiemeljük, ügyelve arra, hogy szét ne essen. Az ecetes tormába belereszeljük a meghámozott almát, a sárgarépát, a tojássárgájákat, megsózzuk, megborsozzuk, majd ezt a tölteléket arányosan elosztva a két csülökbe, a csontok helyébe betöltjük.

Tovább 

 

Abált csülök


Hozzávalók:

 

1db nagyobb nyers hátsó csülök, 30g fokhagyma, 10g fűszerpaprika, 2db babérlevél, 5g egész bors, 80g vöröshagyma, 20g só, 50g lilahagyma

 

A csülköt perzseléssel és a rajta maradt szőrök eltávolítására kaparással megtisztítjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a vöröshagymát és a fokhagyma felét. Fedő alatt puhára főzzük. A megfőtt csülköt amikor csontjától már majdnem leválik a főzőléből kivesszük, lecsepegtetjük, aztán még melegen bedörzsöljük a péppé zúzott fokhagymával és fűszerpaprikával.

Tovább 

Zalai lepény


Hozzávalók: 5 dl aludttej, 1 kg burgonya, kb. 30 dkg liszt, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, zsír, só


A burgonyát meghámozva nyersen az aludttejbe reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, jól elkeverjük. Zsírozott tepsibe öntve, mérsékelten meleg sütőben sütjük. Mielőtt kisülne, a reszelt vöröshagymát kis zsíron rózsaszínűre pirítva a tejfölbe keverjük, a lepényre öntjük. Még pár percre visszatesszük a sütőbe.

Szeleteljük, frissen tálaljuk.

Utolsó hozzászólás

Anda Jozsef üzente 14 éve

Helló!Írd meg,hogy milyenre sikerült.köszi.

Tovább 

Zselici szelet

 

Hozzávalók: 4 nagyobb szelet kicsontozott borda, 2 közepes nagyságú alma, 2 evőkanál sűrű tejföl, fél dl zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál porrá tört borsmenta, 1 teáskanál mustár, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, só.


A tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, a nagyon finomra metélt zöldpetrezselyemmel, a mustárral, a zsemlemorzsával és a meghámozott, reszelt almával. A forró olajon az enyhén kivert hússzeleteket hirtelen átsütjük, és mindegyik húst bekenjük az almás-tejfölös krémmel.

Tovább 

Alföldi batyu

 

Sertéshússzeleteket jól kiverünk, sózunk és borsozunk. Gyulai kolbászt és csemegeuborkát karikára, főtt tojást negyedbe vágunk. A szelet húsok közepére tesszük őket, majd az egészet batyu alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetűzzük, és forró zsírban hirtelen átsütjük.

Alföldi bárányhús

 

Hozzávalók: 25 dkg fehérbab, 2 fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg bárányhús, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld.

Tovább 

Palóc leves 2.

 

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg birkalábszár (esetleg marhahús: lábszár vagy pacsni), 50 dkg vágott zöldbab, 3-4 közepes nagyságú burgonya, 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kis darab gyömbér, csipetnyi őrölt kömény, só, a rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl

 


Ha nem szeretjük a birkahús jellegzetes ízét, forrázzuk le, mielőtt kockákra vágnánk.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

köszönöm van egy FŐZŐ SULINK Veszprémben és saját programunk a palóc receptek alapján történik.

Tovább 

Somogyi kelt rétes

 

Hozzávalók: 1 1/2 kg liszt, 1dl tej, 2 tojás, 2 dkg élesztő tejben, cukorral felfuttatva, 1 evőkanál margarin, kevés víz, locsoláshoz 2 dl tejfel és 1 dl olvasztott zsír.


A lisztbe beleöntjük a cukros tejben megáztatott élesztőt, összedagasztjuk a tojással, esetleg zsiradékkal. Ezután cipókat formálunk belőle, és pihentetjük, keltetjük langyos helyen, hogy jól nyújtható legyen. Amikor kinyújtottuk, akkor megzsírozzuk, tejfölözzük, és beletesszük a tölteléket (dió, mák, dara, mazsolaszőlő fahéjjal, kakaó).

Tovább 

Szamosmenti töltött paprikás, túrós galuskával

 

Hozzávalók: Sertéscomb 1,20 kg Sertés apróhús (darált) 0, 40 kg, Só 0,05 kg, Bors 0,005 kg, Zsír 0,20 kg, Gomba 0,15 kg, Liszt 0,15 kg, Vöröshagyma 0,15 kg, Paprika 0,01 kg. Fokhagyma 0,02 kg, Tejföl 0,60 l,

Túrós galuska: Liszt 0,80 kg, Túró 0,40 kg, Tojás 4 db, Só 0,05 kg, Zsír 0,12 kg


A sertéscombból egyforma szeleteket vágunk, és vékonyra kiverjük, megsózzuk. Ezután vékonyra szeletelt gombát kevés zsíron sóval, petrezselyemzölddel lepirítunk.

Tovább 

Dunapataji töltött káposzta

 

Leszaladunk a hentesünkhöz, és kérünk tőle egy nagyon szép füstölt csülköt, meg egy szép szál füstölt kolbászt, meg 1,5 kg darált sertés dagadót. Legjobb persze a házilag füstölt húsáru, de ha az nem áll rendelkezésre, akkor megteszi a bolti is. Használhattok lángolt kolbászt is, azzal is nagyon finom. Este áztassátok be hideg vízbe a füstölt csülköt.

Hozzávalók: savanyított káposzta, 1,5 kg sertés darált hús (én dagadót veszek hozzá), 1 db füstölt sertés csülök, 1 kg füstölt, vagy lángolt kolbász, 1,5 dl rizs (egy vizespohárnyi), 2 nyers tojás (nagyságától függ, hogy 1, vagy két darab).

Tovább 

Alföldi csirkeleves

 

A kb. 1 kg-os csirkét 8 részre vágjuk és tisztított, karikákra vágott vegyes zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, gomba), feltesszük főni. Sóval, szemes borssal, 1/2 fej vöröshagymával és 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.

Amikor a hús félig megpuhult, akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.

Tálaláskor tejfölre szedjük.

Tovább 

 

 

Alfalusi paszulyleves

 

Hozzávalók: 25 dkg tarka paszuly, 50 dkg füstölt disznóhús, 1 fej saláta vagy madársaláta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 dl tejföl, só, zöldkapor, pirospaprika


Elkészítése: Az előző este beáztatott paszulyt a füstölt hússal puhára főzzük.

Közben a madársalátát vagy fejessalátát felvagdaljuk, megsózzuk, többször kicsavarjuk, és a vagdalt zöldkaporral együtt a levesbe tesszük.

Pirospaprikás gyenge rántást készítünk, savanyú tejföllel ízesítjük.

Tovább 

Bakonyi gombaleves


Hozzávalók: 1/2 kg vargánya gomba, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 teáskanálnyi finomra vágott zsálya és kakukkfű


A szalonnát felkockázzuk, zsírjában kisütjük. A szalonnatepertőt kiszedjük, és a zsírból is félreteszünk 3 evőkanálnyit. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, közben sózzuk, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu