Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Báranygerinc rozmaringos zsemlében sütve
JÓ TANÁCSOK - A báránygerincet elkészíthetjük angolosan, félangolosan vagy jól átsütve. Az angolos pecsenye vágásfelülete teljes egészében rózsaszín, de cseppet sem véres, a hús tapintásra puha. Ennek sütési ideje 18-20 perc. A félangolosnak csak a közepe rózsaszínű, kívülről tapintásra rugalmas, és 25 percig sül. A jól átsütött hús vágásfelülete kicsit sem rózsaszín,tapintásra kemény, 30-32 percig sül. - A báránygerincet rozmaringos zsemleburok nélkül is megsüthetjük. Ilyenkor a húst a rajta maradt inaktól, bőnyegektől megtisztítjuk, de egy vékony zsírréteget rajtahagyunk. Sóval bedörzsöljük, esetleg őrölt rozmaringgal is behintjük, de más fűszert nem használunk hozzá, hogy a hús különleges íze jobban érvényesüljön. Sütni 2-3 perccel kevesebb ideig kell, mint az eredeti változatot. Ha kihűlt, a húst a csontról lefejtjük, fölszeleteljük és így rakjuk tálra. Tálalhatjuk úgy is, hogy a gerinccsont mindkét oldalára egy kevés franciasalátát tapasztunk, a hússzeleteket nekitámasztjuk, így imitáljuk eredeti formáját. ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA 40 PERC + AMÍG A SÜLT KlHŰL EGY ADAG: 3374 KJ/807 KcAL
Hozzávalók:
30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér-)
1 vöröshagyma 7-8 evőkanál olaj
1 kiskanál egész fekete hors 1,25 kg báránygerinc
10 dkg vaj 3 tojás
só, őrölt bors
1 mokkáskanál pirospaprika 4 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring (1 csapott kiskanál szárított is lehet) 5-6 zsályalevél (fél kiskanál szárított is lehet)
1 kis csokor metélőhagyma 3 zsemle
1 evőkanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa a körethez:
40 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet) só, szódabikarbóna
1 kis fej pagodakarfiol (a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született zöldség)
20 dkg ecetes céklasaláta 2 főtt tojás
2 paradic.som
2 húsos kaliforniai paprika (csíkozott marinált paprika is lehet)
1 kis fej saláta 2 retek
Elkészítés:
A vegyes zöldséget és a vöröshagymát meg
tisztítjuk, fölszeleteljük, az olajjal meg a borssal összekeverjük,
tepsibe terítjük. A báránygerincet megmossuk, leszárogatjuk, hártyáját
vékony pengéjű éles késsel lefejtjük. Utána a csontos húst kettévágjuk,
hogy a tepsibe férjen, és egy kevés olajon körbesütjük. A vajat el?ször
magában, majd a tojásokkal habosra keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a
pirospaprikával, a zúzott fokhagymával meg a finomra vágott
zöldfűszerekkel fűszerezzük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk,
kifacsarjuk, és a mustárral meg a zsemlemorzsával együtt, az előzőekhez
adjuk.
A zsemlés masszát körben a húsra tapasztjuk,
majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C;
légkeveréses sütűben 180 °C) 25 percig sütjük.
A zöldbabot megtisztítjuk, és anélkül, hogy
földarabolnánk, enyhén sós, szódabikarbónás vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és vizében a megtisztított pagodakarfiolt
egészben megfőzzük. Ez ugyanannyi ideig tart, mint a karfiol esetében.
A céklát hullámos pengéjű késsel kisujjnyi
széles csíkokra vágjuk. A főtt tojást lereszeljük. A paradicsomok szárát
kimetszszük, a szemeket félkarikákra vágjuk. Következik a tálalás. A
kihűlt húst a csontról ügyesen lefejtjük, majd ujjnyi vastagon
fölszeleteljük. A puha karfiolt jól lecsöpögtetjük, és ha kihűlt, egy
kerek tál közepére teszszük. A zsemleburokban sült húsokat körérakjuk
úgy, hogy a szeletek közé egyegy csík piros húsú paprikát is
csúsztatunk. ha van, zsályalevéllel díszíthetjük, és már kész is az
étel. A hozzáillő köret is a kerek tálra kerül. A salátát leveleire
bontva megmossuk, a tál közepére halmozzuk, és a zöldbabot úgy, hogy
középen kissé ki
csúcsosodjon, nekitámasztjuk. A fölszeletelt retekkel koronázzuk, majd a
céklával, a főtt tojással és a paradicsommal bekerítjük. (Akinek úgy
esik kézre, kívülről - vagyis a paradicsommal kezdve - befelé haladva is
összeállíthatja.)
JÓ TANÁCSOK
- A báránygerincet elkészíthetjük angolosan, félangolosan vagy jól
átsütve. Az angolos pecsenye vágásfelülete teljes egészében rózsaszín,
de cseppet sem véres, a hús tapintásra puha. Ennek sütési ideje 18-20
perc. A félangolosnak csak a közepe rózsaszínű, kívülről tapintásra
rugalmas, és 25 percig sül. A jól átsütött hús vágásfelülete kicsit sem
rózsaszín,tapintásra kemény, 30-32 percig sül.
- A báránygerincet rozmaringos zsemleburok nélkül is megsüthetjük.
Ilyenkor a húst a rajta maradt inaktól, bőnyegektől megtisztítjuk, de
egy vékony zsírréteget rajtahagyunk. Sóval bedörzsöljük, esetleg őrölt
rozmaringgal is behintjük, de más fűszert nem használunk hozzá, hogy a
hús különleges íze jobban érvényesüljön. Sütni 2-3 perccel kevesebb
ideig kell, mint az eredeti változatot. Ha kihűlt, a húst a csontról
lefejtjük, fölszeleteljük és így rakjuk tálra. Tálalhatjuk úgy is, hogy a
gerinccsont mindkét oldalára egy kevés franciasalátát tapasztunk, a
hússzeleteket nekitámasztjuk, így imitáljuk eredeti formáját.
ELKÉSZÍTÉSI ID?: 1 ÓRA 40 PERC
+ AMÍG A SÜLT KlH?L EGY ADAG:
3374 KJ/807 KcAL A receptet leírta és készítette Piri Pista
mesterszakács.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
RECEPTEK
RECEPTEK
RECEPTEK
RECEPTEK