Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hagyományos húsvéti ételek-másképpen
Reprezentatív felmérések szerint a karácsony után a húsvét az az ünnep, melynek szokásait – akár a keresztény hit, akár a hozzá kötődő néphagyományok alapján – a legjobban követjük mi magyarok is.
A tradíciók közül az
ételek tekintetében is így van ez: főtt sonka, főtt tojás, reszelt torma
– szinte elmaradhatatlan fogásai a húsvétnak.
De ha már egy kicsit unjuk a régi stílust, íme néhány tipp és recept,
amelyekkel követhetjük is a hagyományokat, de mégis egy kicsit
másképpen.
Zöldfűszeres bárányborda
Az „újszülött“ tejes bárány sokáig a húsvéti étkezés fő fogása volt
Magyarországon is, majd a sertés- és marhatenyésztés elterjedésével ki
nem szorította a füstölt, főtt sonka.
Ám mostanában könnyebben lehet friss bárányt is kapni a piacokon,
húsüzletekben, így érdemes visszanyúlni a régi hagyományhoz.
Hozzávalók (4 főre):
1 db. 16 „szeletes“ báránykaraj, egészben. (Könnyű kiszámolni: csak a
kiálló bordacsontokat kell megszámolni!)
2 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor turbolya
2 szál friss rozmaring
4 evőkanál mustár
Mokkáskanálnyi apróra vágott friss kakukkfű
1 evőkanál olíva olaj
mokkáskanálnyi só
Elkészítés:
A hagymát és a fűszernövényeket apróra vágjuk, a fokhagymát kinyomjuk,
majd összekeverjük őket egy kis tálban a sóval. A mustárt rákenjük a
húsra, majd beborítjuk a fűszerkeverékkel. Egy megfelelő méretű
sütőtálba, vagy tepsibe tesszük a húst, és kb. 45 percig sütjük, 180-200
fokos sütőben. Tálaláskor a bordák mentén szeleteljük. Köretként
burgonyapürét, párolt zöldségeket (sárgarépa, brokkoli, francia zöldbab,
zöldborsó) készítsünk hozzá.
Ascher saláta
A torma elmaradhatatlan kísérője a húsvéti sonkának, ám – bármennyire
finom és egészséges – sokan nem bírják a frissen reszelt torma
csípősségét. Ajánlom azonban ezt a finom „salátát“, melynek receptjét
még nagyanyámtól „örököltük“. Nevét állítólag az 50‘-es, 60’as évek
legendás színészéről, Ascher Oszkárról kapta, akinek egy pesti vendéglős
egyszer elkészítette ezt, mivel a művész sem bírta a csípős tormát.
Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa
1 szép szál torma
1 szem alma
kb. egy citrom leve
tejföl
só
Elkészítés:
A tormát jó előre vásároljuk meg, és attól függően mennyire száraz, 1-2
napra áztassuk vízbe!
A tormát, a sárgarépát és az almát tisztítsuk meg, majd sajtreszelőn
reszeljük le egy tálba, keverjük össze.
Adagoljunk hozzá tejfölt és citromlevet, folyamatosan keverve, addig,
amíg „össze nem áll“. Közben kóstolgassauk, hogy elég pikáns-e. A sót a
végén adjuk hozzá, éppen ennyit, hogy az ízek szépen érződjenek – és már
kész is.
Jól záródó befőttes üvegben néhány napig jól eláll, és kitűnő kísérő a
főtt sonka mellé!
Csokis, kókuszos piskótacsemege
Természetesen a húsvéti étkezésből sem maradhat el a desszert, sőt a
vendégeket (pl. a locsolókat) is meg kell kínálni valamivel. Íme egy
másik családi recept, aminek elkészítésében akár a gyerekek is részt
vehetnek!
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
A csokis, kókuszos bevonathoz:
kb. 40 dkg csokoládé.
Lehet mindenféle maradék csoki is, ami a kisgyerekes családokban gyakran
megmarad a különböző alkalmakból, ám már jó lenne elhasználni őket!
20-25 dkg kókusz reszelék
Elkészítés
Válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját egy nagy tálban keverjük
habosra a cukorral. Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket.
Fokozatosan adagoljuk a lisztet (kanalanként) és a fehérje habot a
cukros tojássárgájához. Nem szabad géppel keverni! Fakanállal
„forgassuk“ bele, finom mozdulatokkal a masszába, hogy a fehérjehab ne
törjön nagyon össze, és a massza a tálba folyamatosan „emelkedjen.
Öntsük a masszát akkora kivajazott és kilisztezett tepsibe, hogy sütés
után kb. 4-5 centi magas legyen majd. Tegyük 180 fokra előmelegített
sütőbe, és süssük kb. 30-40 percig. Ha van szellőző a sütőn, azt nyissuk
meg kis fokozatra, vagy a sütés közben egyszer-kétszer nyissuk meg
néhány másodpercre a sütőt, hogy a pára kiszálljon, és ne „üljön rá“ a
piskótára.
Ha kész, begyük ki, borítsuk ki a tepsiből (de utána fordítsuk vissza a
„talpára“9, és hagyjuk legalább langyosra hűlni.
Közben a csokoládét tegyük egy lábasba, és lassú tűzön olvasszuk fel. Ha
túl sűrű lesz, tegyünk hozzá egy kis tejet, vagy tejszínt, hogy kb.
erős tejföl sűrűségű legyen. Tartsuk melegen. A kókuszreszeléket tegyük
egy nagyobb tálba.
A piskótatésztát vágjuk fel kb. 4 x 6 cm-es kis hasábokra, és kezdődhet a
„forgatás“, amiben már a gyerekek is tudnak segíteni.
A piskóta hasábokat egy kétágú húsvilla segítségével előbb mártsuk meg a
csokoládéban, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben, és rendezzük
tálra.
Ha kihűl, a csoki szépen rámerevedik a tésztára, így puha és finom
marad. Elvben több napig eláll, de olyan finom, hogy nálunk sose szokott
másnapra maradni. Ha nagy a család, vagy sok vendéget várunk,
készítsünk inkább dupla adagot!
Sonka- és tojásfőzési tippek
A sonkát mindig forró vízben tegyük fel főni, így hamarabb
megkérgesedik, és kevésbé fő ki az íze. Mindig annyi vizet tegyünk rá,
hogy jól ellepje, és fedő alatt, kis tűzőn főzzük. Ha megpuhult, hagyjuk
meghűlni a levében, majd csomagoljuk alufóliába és úgy tegyük a hűtőbe.
Így finom puha, és könnyen szeletelhető lesz, nem esik szét rostjaira
szeletelés közben.
Ha sonka mellé szánt kemény tojásokat a sonkalében főzzük meg,
különleges, enyhén füstölt zamatot kap, és még jobban illik a sonkához!
Ne feledkezzünk meg az italokról sem! A pezsgő igazi ünnepi ital, így a
Húsvétnak is elmaradhatatlan kelléke. A hazai pincékből is kikerülnek
már Húsvétra az igazi újborok, azaz a 2009-es szüret pompásan érlelt
nedűi, így - a húsvéti újjászületéshez illően – válasszunk ezek közül,
kedvünk és ízlésünk szerint. A bárányhoz és a sonkához lehetőleg valami
könnyű vöröset.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Levesreceptek: Hideg nyári levesek
Pillekönnyű gyümölcs-álom
Mókás szendvicsek
Spenót fasirt