Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Annyi bizonyos, hogy a füge a Földközi-tenger környékén szinte minden országban jelentékeny gyümölcs, de a legtöbb aszalvány Kis-Ázsiából kerül a kereskedelembe.Nálunk a füge jókora bokorrá vagy kisebb fává nevelhető.
Szereti a napos, védett helyet, a termékeny talajt és az egyenletes vízellátást. Télre ajánlatos ágakból és lombból kis sátrat emelni körülötte nem is annyira a hideg, mint inkább az ólmoseső ellen. A fügebokor dugványozással és bujtással viszonylag egyszerűen és biztonságosan szaporítható.
A füge évente kétszer virágzik. Az őszi virágokból fejlődő terméskezdemény - ha nem fagy el télen - tavasszal fejlődik ki és éppen most érik be.
Az idén különösen gazdag termést hoztak a fügebokrok. A tavaszi virágzásból származó gyümölcsök október közepe táján érnek meg és szüretelhetők le. A hazai fügefajták gyümölcse aszalásra nem igen alkalmas, de friss fogyasztásra kiváló és kitűnő ivólé. Dzsem, lekvár, sőt bor is készíthető belőle.
FÜGERECEPTEK |
Cukrozott
(kandírozott) füge Előkészületek:10 perc Főzés: 1 óra Hozzávalók: 4 liter + 2 csésze víz 2 ek. szódabikarbóna 30 füge 1,5 csésze kristálycukor Áztassuk be 10 percre a gyümölcsöt (fügén kívül készíthetjük barackból vagy akár paradicsomból is), majd csöpögtessük le. Egy nagy lábosban készítsünk szirupot cukorból és vízből, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fügét, lassú tűzön forraljuk kb. 20 percen keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Minden nap forraljuk újabb 20 percig, amíg el nem párolog róla a cukros szirup. Szárítsuk meg nedvszívó papíron a napon. Hogy ne ragadjanak össze, forgassuk meg cukorban és zárjuk légmentes edénybe. Füge-alma kompót Előkészületek: 10 perc Főzési idő: 30 perc Hozzávalók: 6 db alma 6 füge (friss vagy szárított) 1 citrom felszeletelve 1 csésze barnacukor 1 csésze víz Fahéj, szegfűszeg (kb. 6 db) Forraljuk fel a vízben a cukrot, adjuk hozzá a citromot és a fűszereket. Távolítsuk el az alma magházát, majd helyezzük az almákat serpenyőbe, majd vegyük körbe a fügékkel. Öntsük le a sziruppal. Lassú tűzön süssük/pároljuk, néha locsoljuk meg a főzőlével addig, amíg az alma meg nem puhul és a szirup be nem sűrűsödik. Tálaljuk egyesével az almákat tetejükön egy-egy fügével. Basmati rizs füvégel, mustármaggal és gyömbérrel Előkészületek: 10 perc Főzési idő: 20 perc Hozzávalók: 2 evőkanál vaj 1 evőkanál mustármag 1 vöröshagyma apróra vágva 1 evőkanál felaprított friss gyömbér 1 db chili vagy egyéb erős paprika kimagozva és felaprítva 2 csésze basmati rizs Só ízlés szerint 4 db füge felkockázva Közepes tűzön forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a mustármagot, a gyömbért és az erős paprikát, majd a hagyma üvegesedéséig forrósítsuk. Szórjuk rá a rizst, sót, fügét és kb. 3 és fél csésze vizet. Forraljuk fel, majd vegyük vissza lángot minimumra, és kevergetve főzzük 10 percig. Zárjuk le a gázt és hagyjuk saját magában gőzölögni további 10 percen keresztül. Friss fügelekvár Hozzávalók 2 kg érett füge 2 kg cukor 1 citrom leve 2 db citrom felszeletelve Ízlés szerint néhány darab fahéj vagy gyömbér Mossuk és hámozzuk meg a fügéket, majd vágjuk őket félbe. Egy nagy edénybe keverjük össze a cukrot a citromlével, majd öntsük fel egy kis vízzel, ami ellepi a cukrot. Adjuk hozzá a feldarabolt fügét és a citromszeleteket és főzzük kb. 45 percen keresztül. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, feldobhatjuk a lekvárt egy kis fahéjjal vagy gyömbérrel. Gyakran kavargassuk, nehogy leégjen. Tisztára mosott üvegbe töltsük, majd dunsztolva pihentessük. |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Csoda gyümölcsök és csoda zöldségek
A hagyma..
Hogyan termesszünk csipkebogyót?
Két hét alatt 3 kg fogyás: zsírégető bogyós gyümölcs-diétával!