Főző club: Feketeribizli alapanyag

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 469 fő
  • Képek - 463 db
  • Videók - 40 db
  • Blogbejegyzések - 231 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 21 db

Üdvözlettel,

Főző club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Feketeribizli alapanyag

leírás

Vadon egész Eurázsia erdeiben előfordul, a piros ribizli rokona. Cserjén teremnek a savanykás, fekete bogyói. A feketeribzilinek a legmagasabb a C-vitamin tartalma a bogyós gyümölcsök közül, emellett nagyobb mennyiségben van benne E-és B-vitamin, karotin. Vásárláskor ügyeljünk, hogy szárastól vegyük a ribizlit, ugyanis a zöld szárai árulkodnak a frissességéről, valamint a megvett ribizliszemek legyenek épek. Nyersen fogyasztva, dzsemnek, szörpnek, bornak és süteményekbe kiváló. A fagyasztást jól bíró gyümölcsök közé tartozik.
Magas pektintartalmú gyümölcs, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.

 

Plusz egy recept

 

RIBIZLIS ALMALÉ

 

 

Hozzávalók: 2 alma, 50 g fekete ribizli, ½ liter víz, 2 kávéskanál citromlé és méz.

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és felszeljük, hozzáadjuk a ribizlit, majd a vízzel forraljuk fel. Lassú tűzön még 10 percig főzzük. Szűrjük le, tegyünk bele citromlevet és mézet. Forrón kínáljuk.

Remek frissítő gyümölcsital, láz ellen is kiváló gyógyszer, fertőtlenítő hatású, gazdag C vitaminban.

 

 

Sárgabarack és feketeribizli egy lepényben
Sárga és fekete, ribizli és barack, nemhogy jól megférnek egy lepényben, de egyszerűen imádják egymást. Hát még én őket! A kajszi napsütötte ízét csodásan kiegészíti a ribizli pikáns fanyarsága.
A világ legegyszerűbb lepényébe dobáltam őket. Ma reggelire készítettem röpke fél óra alatt.Megtisztítottam a ribizlit, kimagoztam és negyedekre vágtam a barackot. Összekevertem a hozzávalókat, kivajazott lisztezett piteformában előmelegített sütőbe tettem. 3 percig felső nagy lángon további 20 percig alsó kislángon készre sütöttem. Még melegen megszórtam cukorral.


2 dl joghurt
2 dl liszt2 dl cukor1/2 zacskó sütőpor3 dkg szobahőmérsékletű vaj2 tojás2 marék feketeribizli1/2 kg sárgabarck


Finom nyári vitaminbomba Címkék: bogyós gyümölcs   C vitamin   fekete ribizli   piros ribizli   ribizli  

Az igazi zamatos, vitamindús magyar ribizlit frissen sajnos csak nagyon rövid ideig élvezhetjük, júniustól július közepéig. Éppen ezért érdemes minél többet feltankolnunk belőle a hűvösebb napokra. Miért is? Mert egyrészt finom, másrészt pedig az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcsünk.

Gyógyító hatása

Ennek a bogyós gyümölcsnek két típusát ismerjük: pirosat és feketét. A fekete ribizli a kevésbé ismert pedig már a középkorban eszményi gyógynövényként tartották számon. Gyakran használták fájdalmas izmokkal, merev ízületekkel szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek.

A fekete ribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz, – (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), – kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves t, 43 g rostot tartalmaz, ezzel szemben a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves t és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Az érzékeny bőr álma

Érzékeny bőrűek figyelem! A ribizliből készült olaj kifejezetten az érzékeny bőrűeknek ajánlott! A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a bőrünkben találhatóéhoz. Mivel a bőr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, bőrünk könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat. A ribizli olaj megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és csillapítja a viszketést.

Csészényi egészség

A fekete ribizli íze kissé fanyar, mégis kiválóan használható lekvárként, szörpként, borként, süteményként. Levelét valamint a gyümölcshúsát teaként is elkészíthetjük. Próbáljunk meg olyan készítményt választani, ami nem aromát tartalmaz, hanem szárított ribizlit. Ízesítésre mézet, nádcukrot használjunk. A tea elkészítésekor fontos, hogy a készítményt ne főzzük, hanem forrázzuk.

Fontos tudnivalók a teáról:

  • minden évben kúraszerűen fogyasztható
  • szomjoltó teaként gyermekek számára is ajánlható
Gyerekeknek felnőtteknek - Nyersen- főzés nélkül!

Feketeribizli szörp- garantált siker, íncsiklandozó ízek!

Kipróbált- bevált recept.

Hozzávalók: 1 liter feketeribizlilé (rosttal), 0, 75 l forralt majd lehűtött víz, 40-45dkg nádcukor.

Mossuk meg a ribizlit, majd a speciális ribizli darálóval daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is. Az elkészült 1 liter sűrű ribizliléhez adjunk hozzá kb.0,75 dl felforralt vizet (lehűtve) majd 40-45 dkg nádcukrot (finomított cukor is használható, de az kevésbé egészséges). Egy napig hűvös helyen hagyjuk pihenni és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Üvegbe töltésnél ne az üveg kupakjával hanem celofánnal zárjuk le az üveget és a két celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.

A piros ribizli szörpöt hasonló módon készíthetjük de itt mivel ennek leve nem olyan sűrű nem kell vizet adnunk hozzá csak kb.35-40 dkg nádcukrot. Érdemes esetleg málnát is hozzákeverni. Sok sikert!

Egészséges ribizli fagylalt!

 

Hozzávalók: joghurt, ribizli, nádcukor

Mossuk meg a ribizlit, majd a speciális ribizli darálóval daráljuk le (vagy a már említett paradicsomdarálóval). Az elkészült ribizlihez adjuk hozzá az ízlés szerinti nádcukrot, majd joghurtot és jól keverjük össze. Hagyományos joghurt helyett, ha még egészségesebb fagylaltot szeretnék, a Fitline joghurtot ajánlom. Az elkészült krémet tegyük be a mélyhűtőbe, 3-4 órára. Díszítésre kis mentát vagy citromfüvet használhatunk.

Jó étvágyat!

Címkék: segítek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Perreyné Zsuzsa üzente 13 éve

Ha kevés a ribizlink pótoljuk jostával!

Válasz

Eipl Jánosné üzente 13 éve

Hu-hú ! Dúskálunk a jóban, köszi!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu