Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Feketeribizli alapanyag
leírás
Vadon egész Eurázsia erdeiben
előfordul, a piros ribizli rokona. Cserjén teremnek a savanykás, fekete
bogyói. A feketeribzilinek a legmagasabb a C-vitamin tartalma a bogyós
gyümölcsök közül, emellett nagyobb mennyiségben van benne E-és
B-vitamin, karotin. Vásárláskor ügyeljünk, hogy szárastól vegyük a
ribizlit, ugyanis a zöld szárai árulkodnak a frissességéről, valamint a
megvett ribizliszemek legyenek épek. Nyersen fogyasztva, dzsemnek,
szörpnek, bornak és süteményekbe kiváló. A fagyasztást jól bíró
gyümölcsök közé tartozik.
Magas pektintartalmú gyümölcs, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb
pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes
módon sűríthető vele.
Hozzávalók: 2 alma, 50 g fekete ribizli, ½ liter víz, 2 kávéskanál citromlé és méz.
Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és felszeljük, hozzáadjuk a ribizlit, majd a vízzel forraljuk fel. Lassú tűzön még 10 percig főzzük. Szűrjük le, tegyünk bele citromlevet és mézet. Forrón kínáljuk.
Remek frissítő gyümölcsital, láz ellen is kiváló gyógyszer, fertőtlenítő hatású, gazdag C vitaminban.
Sárgabarack és feketeribizli egy lepényben
Az igazi zamatos, vitamindús magyar ribizlit frissen sajnos csak nagyon rövid ideig élvezhetjük, júniustól július közepéig. Éppen ezért érdemes minél többet feltankolnunk belőle a hűvösebb napokra. Miért is? Mert egyrészt finom, másrészt pedig az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcsünk.
Gyógyító hatásaEnnek a bogyós gyümölcsnek két típusát ismerjük: pirosat és feketét. A fekete ribizli a kevésbé ismert pedig már a középkorban eszményi gyógynövényként tartották számon. Gyakran használták fájdalmas izmokkal, merev ízületekkel szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek.
A fekete ribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz, – (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), – kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is.
A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.
A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, ezzel szemben a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
Az érzékeny bőr álmaÉrzékeny bőrűek figyelem! A ribizliből készült olaj kifejezetten az érzékeny bőrűeknek ajánlott! A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a bőrünkben találhatóéhoz. Mivel a bőr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, bőrünk könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat. A ribizli olaj megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és csillapítja a viszketést.
Csészényi egészségA fekete ribizli íze kissé fanyar, mégis kiválóan használható lekvárként, szörpként, borként, süteményként. Levelét valamint a gyümölcshúsát teaként is elkészíthetjük. Próbáljunk meg olyan készítményt választani, ami nem aromát tartalmaz, hanem szárított ribizlit. Ízesítésre mézet, nádcukrot használjunk. A tea elkészítésekor fontos, hogy a készítményt ne főzzük, hanem forrázzuk.
Fontos tudnivalók a teáról:
Feketeribizli szörp- garantált siker, íncsiklandozó ízek!
Kipróbált- bevált recept.
Hozzávalók: 1 liter feketeribizlilé (rosttal), 0, 75 l forralt majd lehűtött víz, 40-45dkg nádcukor.
Mossuk meg a ribizlit, majd a speciális ribizli darálóval daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is. Az elkészült 1 liter sűrű ribizliléhez adjunk hozzá kb.0,75 dl felforralt vizet (lehűtve) majd 40-45 dkg nádcukrot (finomított cukor is használható, de az kevésbé egészséges). Egy napig hűvös helyen hagyjuk pihenni és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Üvegbe töltésnél ne az üveg kupakjával hanem celofánnal zárjuk le az üveget és a két celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.
A piros ribizli szörpöt hasonló módon készíthetjük de itt mivel ennek leve nem olyan sűrű nem kell vizet adnunk hozzá csak kb.35-40 dkg nádcukrot. Érdemes esetleg málnát is hozzákeverni. Sok sikert!
Egészséges ribizli fagylalt! |
Hozzávalók: joghurt, ribizli, nádcukor Mossuk meg a ribizlit, majd a speciális ribizli darálóval daráljuk le (vagy a már említett paradicsomdarálóval). Az elkészült ribizlihez adjuk hozzá az ízlés szerinti nádcukrot, majd joghurtot és jól keverjük össze. Hagyományos joghurt helyett, ha még egészségesebb fagylaltot szeretnék, a Fitline joghurtot ajánlom. Az elkészült krémet tegyük be a mélyhűtőbe, 3-4 órára. Díszítésre kis mentát vagy citromfüvet használhatunk. Jó étvágyat! |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A dietetikus ajánlása cukorbetegeknek
Diabetikus receptek
Diabetikus Receptek