Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók
Hozzávalók:
1 fej karfiol |
Elkészítés:
A karfiolt fém párolóedényben, sós gõzben megpárolom, majd a felét egy kiolajozott jénai edénybe terítem, villával rusztikusra töröm. Közben, amíg a karfiol párolódik, a nagy fej hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem, rádobom a húst, és a paprika, valamint a paradicsom, némi pirospaprika társaságában puhára fõzöm. Hagyhatjuk kicsit bõvebb szaftra, hogy a karfiolt is átjárja, ne legyen száraz. Amikor elkészül, ráterítem a karfiolra, egyenletesen elosztom rajta. Jöhet a karfiol másik fele, végül pedig a tejföl vagy joghurt. Mehet a sütõbe, 180 fokon szerintem 15-20 perc alatt szép pirosra sül. Elvetemültek megszórhatják zabkorpával a tetejét, mintha morzsás karfiol lenne, de ne ámítsuk magunkat, csak olyan lesz, mintha... Jó étvágyat! |
Néhány ételjavaslat Csabai hátszínszelet sajtos brokkolival
Hozzávalók: 70 dkg marharostélyos, 1 késhegynyi törött bors, 4 evőkanál olaj, 1,2 kg brokkolim só, 8 dkg óvári sajt, 12 dkg csabai kolbász
A rostélyost kicsontozom, a húst megtisztítom a fölösleges zsiradéktól, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. Meghintem őrölt borssal, és vékonyan olajozott zsírpapírba göngyölve a hűtőszekrénybe teszem. (A felhasználás előtt 3-4 nappal kell a húst így előkészíteni.)
A brokkolit sós vízben megfőzöm és leszűröm. A pácolt és érlelt hússzeleteket húsverő kalapáccsal kiverem, bevagdosom, megsózom, és teflonserpenyőben félig megsütöm.
Tűzálló tálba teszem a húst, erre rakom félgömb alakban a főtt brokkolit, amibe egy kevés apróra vágott csabai kolbászt kevertem. Az egészet betakarom vékonyra szeletelt óvári sajttal. Végül a tetejére két karika csabai kolbászt teszek, és forró sütőben készre sütöm. Amikor a sajt ráolvad a húsra, tálalható.
(Energiaszegény diétához és cukorbetegeknek)
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg csirkemell, 25 dkg alma, 4 evőkanál étolaj, 3 dkg reszelt füstölt sajt, só, fahéj
Elkészítése: A csirkemellből négy szeletet vágunk, kicsit kiverjük, sózzuk. Az olajat felforrósítjuk, a hússzeleteket megsütjük, majd melegen tartjuk. Eltávolítjuk az alma magházát, megtisztítjuk, bekarikázzuk, majd a visszamaradt olajban megsütjük az almakarikákat, miközben meghintjük kevés fahéjjal. Tálaláskor a húsra rendezzük az almakarikákat és ráolvasztjuk a reszelt sajtot.
E.: 268 kcal Sz.: 4 g
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell, 6 dkg mandula, 5 dkg light margarin, 10 dkg póréhagyma, 1 dl tejszín, só, fehér bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A csirkemellet ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. Margarint hevítünk, beletesszük a lehéjazott mandulát, majd amikor pirulni kezd, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát. A húst is belerakjuk, és tovább pirítjuk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Amikor a hús puha, hozzáöntjük a tejszínt, és jól besűrítjük.
E.: 330kcal Sz.:4g
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg csirkemell (4 szelet), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya, 10 dkg póréhagyma, 2 teáskanál étolaj, 1 dl kefir, 2 dl zöldségleves (kockából), só, bors, turbolyalevél
Elkészítése: A hússzeleteket az olajban megsütjük, sóval, borssal ízesítjük, és melegen tartjuk. Az olajos serpenyőben megpirítjuk a kockákra vágott zöldségeket, ráöntjük a levest, beletesszük a turbolyát, és fedő alatt körülbelül 10 percig pároljuk. Hozzákeverjük a kefirt, ízlés szerint fűszerezzük és a hússal együtt tálaljuk. Az ételt készíthetjük szűzpecsenyéből is.
E. 247 kcal Sz.: 17g
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemell filé, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gomba, 15 dkg karfiol, 3 szál újhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg előfőzött rizs, 5 evőkanál étolaj, petrezselyem, curry, fehérbors, só
Elkészítése: A húst, a sárgarépát, paprikát felkockázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát felkarikázzuk, a gombát gerezdekre szeljük. Az egészet összeforgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Forró olajban hirtelen átsütjük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt, kevergetve pároljuk. Ha elfő a leve, meleg vízzel pótoljuk. Párolás közben fűszerezzük. A kifőzött rizsből, alapzatot készítünk, arra halmozva tálaljuk.
E. 439 kcal Sz.: 46 g
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkeszárny (8 db), 0,8 kg mirelit kelbimbó, szárnyas fűszerkeverék, ételízesítő, só
Elkészítése: A szárnyakat fűszerkeverékkel megszórjuk, belerakjuk egy jénai tálba, és fél deci vizet öntünk alá. Alufóliával letakarjuk és a húst puhára pároljuk. Közben a kelbimbókat sós vízben félig megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, megforgatjuk a húsokat és körberakjuk kelbimbóval. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a húsok pirosra sülnek. Főtt rizzsel tálaljuk.
E.: 440 kcal Sz.: 12 g
Hozzávalók: 1/4 kg kelvirág, 50 dkg sertéscomb, só, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 8 dkg gépsonka, 4 tojás, törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld
A kelvirágot sós vízben megfőzöm, és szűrőn lecsöpögtetem. A közben felszeletelt, bevagdosott és megsózott sertésszeleteket lisztbe forgatom, és kevés olajban, teflonserpenyőben megsütöm.
Hússzeletenként 1-1 vékony szelet gépsonkát a sült hús olajában átforrósítok.
A serpenyőben a sóval felvert tojásokból tojáslepényt készítek (adagonként egyet).
Tálaláskor a rétegezett hús, kelvirág, sonka tetejére borítom a tojáslepényeket, meghintem törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel.
(Energiaszegény diétához és cukorbetegeknek)
(6 adag)
Hozzávalók: 1,25 dl tej, 20 dkg diétás csokoládé, 10 dkg eper, 10 dkg kivi, 15 dkg kimagozott meggy, 10 dkg őszibarack
Elkészítés: A tejet felforraljuk, az apróra vágott csokoládét a forró tejbe szórjuk, állandóan kevergetve felolvasztjuk. A gyümölcsöket megmossuk, szárazra töröljük, a kivit karikákra, az őszibarackot kockákra vágjuk. A gyümölcsöket hurkapálcára szúrjuk (a meggyből két szemet), és a forró csokoládékrémbe mártjuk. Lecsepegtetjük, kicsit várunk, csak azután fogyasztjuk.
E.: 231 kcal Sz.: 24 g
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg ponty (4 szelet), 1 db citrom, 4 dkg light margarin, 1 kávéskanálzúzott fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, 1 csomó kapor, só, bors
A díszítéshez: 10 dkg paradicsom, salátalevél
Elkészítése: A fél citrom levét kinyomjuk és bedörzsöljük vele a halszeleteket. A többi citromot vékonyan felkarikázzuk. Kimargarinozunk egy tűzálló tálat, a halszeleteket besózzuk, megborsozzuk, a fokhagymapéppel megkenjük. A tűzálló tál aljára fektetjük a szeleteket, meglocsoljuk borral, tetejére szórjuk az apróra vágott kaprot, rátördeljük a maradék margarint, alufóliával lefedjük, és sütőben készre pároljuk. Miután kivettük a sütőből, tanácsos még körülbelül 3 percig lefedve pihentetni. A kész halszeleteket tálra tesszük, megöntözzük a saját levével, salátalevelekkel, paradicsommal, citromkarikákkal díszítjük.
E.: 203 kcal Sz.: 2g
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg fejes káposzta, 8 dkg póréhagyma, 15 dkg sárgarépa, 1,5 dl kefir, 1 csomag petrezselyem, 1 evőkanál ecet, só, bazsalikom, lestyán levél
Elkészítése: A káposztát vékony szeletekre, a póréhagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, majd az ecettel, sóval összekeverjük, és állni hagyjuk. A kefirt a bazsalikommal, a finomra vágott petrezselyemmel és lestyánnal ízesítjük. A hozzávalókat az öntetbe keverjük, és jól lehűtjük.
E. 88 kcal Sz.: 14 g
Hozzávalók: 40 dkg kelbimbó, só, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt (2 dkg), 0,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, 1 csomó petrezselyemzöld
A kelbimbót megsózom, és vajon párolom. A párolási idő: 10-15 perc.
Ha megpuhult, liszttel megszórom, meghintem finomra vágott petrezselyemzölddel, csontlével vagy vízzel felengedem, 1-2 percig forralom, majd szőrszitán átnyomom.
Külön, mély tűzálló tálban a tejszínt összekeverem a tojássárgájával.
A forró, de már nem tűzön levő levest vékony sugárban hozzáöntöm a tejszín-tojássárgája keverékhez, és közben az egészet habverővel állandóan kevergetem. Ezután a levest már nem szabad felforralni!
Előmelegített porcelán csészében tálalom.
(Energiaszegény diétához és cukorbetegeknek)
Hozzávalók 4 személyre: 120 dkg brokkoli, 50 dkg túró, 2 dkg light margarin, 4 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, hosszában kettévágjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben körülbelül 20 percig főzzük. Lecsepegtetjük, hozzáadjuk a túrót és az egészet összeturmixoljuk, szerecsendióval ízesítjük. Tűzálló tálat kimargarinozunk, a brokkolis túrót beletesszük, meghintjük reszelt sajttal, és körülbelül 10 percig sütjük. Roston sült halhoz finom.
E.: 380 kcal Sz.: 5 g
Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott sertéskaraj, só, 4 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 20 dkg diétás őszibarackbefőtt, 10 dkg köményes sajt, diétás meggybefőtt
A sertéskarajból 3-4 dkg-os érméket vágok, majd húsverő kalapáccsal kiverem. Ezután megsózom, lisztbe forgatom, és kevés forró olajban, teflonserpenyőben 1-2 perc alatt mindkét felén megsütöm.
A megsütött érméket lapos tűzálló tálba helyezem, s mindegyik tetejére egy félbevágott diétás őszibarackbefőttet teszek.
A sajtot lereszelem, és az őszibarack tetejére szórom. Forró sütőben rövid ideig pirítom.
Tálaláskor a tetejét egy-egy szem meggyel díszítem.
(Energiaszegény diétához és cukorbetegeknek)
Hozzávalók négy személyre: 15 dkg vöröshagyma, 50 dkg darált sertéshús (lehet marhahússal vegyesen), 1 db tojás, 0,5 dl joghurt, 40 dkg paradicsom, 10 dkg feta sajt, 1,5 dl krémföl, só, bors, kakukkfű
Elkészítése: A darált húst a tojással, joghurttal, sóval, borssal jól összekeverjük, és a masszából 4 egyforma ovális fasírtot formálunk. Alufóliát megolajozunk, és a fasírtokat egyenként becsomagoljuk a fóliába. A szétmorzsolt feta sajtot a krémföllel elkeverjük. A felszeletelt paradicsomot, hagymát szintén négy megolajozott alufóliára halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, rákenjük a sajtkrémet, megszórjuk apróra vágott kakukkfüvet, becsomagoljuk, és a fasírttal együtt sütőben megsütjük. A paradicsombatyu sütési ideje kevesebb, mint a húsé, ezért később tegyük be a sütőbe.
E. 294 kcal Sz.: 13 g
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg ponty, 20 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl lecsó, 2 dl kefir, 3 evőkanál étolaj, só
Elkészítése: A pontyszeleteket olajon elősütjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, és két evőkanál olajon üvegesre pároljuk, a rizst megpirítjuk benne, felengedjük vízzel, megsózzuk, puhára pároljuk. Kiolajozott tepsibe helyezzük a rizst, erre rakjuk a pontyszeleteket, és kefires lecsóval bevonjuk. Sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
E.: 512 kcal Sz.: 47 g
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulykamell, 25 dkg gomba (lehetőleg egyforma), 25 dkg kígyóuborka, 20 dkg lilahagyma, 4 evőkanál étolaj, só, grillfűszer
Elkészítése: A húst nagyobb kockákra vágjuk, a héjas uborkát a hússal megegyező vastagságú karikákra, a lilahagymát negyedekre szeljük. Az alapanyagokat váltakozva hurkapálcára húzzuk. Olajjal megkenjük és grillfűszerekkel, sóval mindegyiket körben megszórjuk. Alufóliába csomagolva is süthetjük, de rostélyon sütve finomabb.
E. 301 kcal Sz.: 7g
Hozzávalók 4 személyre: 3 dkg light margarin, 3 dkg liszt, 0,25 l tej, 8 dkg edami sajt, só, bors
Elkészítése: A margarint felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és negyed liter levessel. Állandó keverés mellett felforraljuk. 3-4 percig főzzük, majd megolvasztjuk benne a finomra reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. Tűzálló tálba öntjük, és beleültetjük a melegen tartott töltött paprikákat.
E.: 150 kcal Sz.: 9 g
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (400 g) tőkehalfilé, 60 g trappista sajt, 40 g búzaliszt, 25 g olaj, só
Elkészítése: A halfilét megsózzuk, és lisztben megforgatjuk. Olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Kevés vizet alátöltve, fedő alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt a tetejét reszelt sajttal megszórjuk. A sajtot ráolvaszthatjuk, ha néhány percre forró sütőbe tesszük.
E. 205 kcal Sz.: 9 g Fehérje: 20 g Zsír: 9 g
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg szélesmetélt, 30 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál cukor, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerit só.
A tésztát sós, forrásban levő, vízben megfőzzük, majd leöblítve, melegen tartjuk. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk és kicsavarjuk. (A levét szódavízzel megihatjuk, mert C-vitaminban igen gazdag, kár lenne kiönteni.) Az olajon világosra pirítjuk a cukrot, majd beletesszük az apróra vágott káposztát. Fedő alatt, gyakorta megkeverve, 2-3 evőkanál vízzel megpároljuk, és sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük a főtt tésztát. Nagy lángon összepirítjuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Sonkás tojással töltött hústekercs
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 10 dkg gépsonka, 2 tojás, 1 evőkanál olaj, só, 1 húsleveskocka, 30 dkg parajpüré, borsikafű
A sertéscombot két egyforma szeletre vágom, és óvatosan hogy ki ne szakadjon, húsverő kalapáccsal vékonyra lapítom.
Az apróra vágott sonkából és a felvert tojásból olajon tojásrántottát sütök.
A hússzeleteket megsózom, egyenletesen rákenem a sonkás rántottat, a végeit behajtom, feltekerem, majd szorosan alufóliába göngyölöm.
A tekercseket fedő alatt, 5 dl húslevesben puhára párolom, majd kiveszem az edényből.
Parajpürét adok a leveshez, borsikafűvel fűszerezem, és mártás sűrűségűre forralom.
A tálra öntöm a parajt, és ráhelyezem a felszeletelt hústekercseket.
(Energiaszegény diétához és cukorbetegeknek)
Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 25 dkg alma, 20 dkg kígyóuborka, 15 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál kefir, só, citromlé, snidling, lestyán levél, pirospaprika, kapor
Elkészítése: A tojásokat karikákra, az almát szeletekre vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, a paradicsomot felszeleteljük. A hagymát kockákra aprítjuk, és az egészet összekeverjük. A citromléből, kefirből, sóból, finomra vágott snidlingből öntetet készítünk, és a tojássalátához keverjük. Lestyánnal és pirospaprikával ízesítjük. Végül megszórjuk finomra vágott kaporral és lehűtjük.
E. 106 kcal Sz.: 8 g
Hozzávalók négy személyre: 4 szelet tonhalfilé, 800 g burgonya, 100 ml tejszín, 20 g olaj, hal-fűszerkeverék, só
Elkészítése: A burgonyát folyóvíz alatt megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha megfőtt, meghámozzuk, karikára vágjuk. A halfilét megsózzuk, és a fűszerkeverékkel megszórjuk. A kiolajozott tepsibe lerakjuk a burgonyakarikákat, ráfektetjük a fűszerezett halszeleteket, és leöntjük a tejszínnel. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre pároljuk.
E. 533 kcal, Sz.: 40 g, Fehérje: 27 g, Zsír: 28 g
Hozzávalók négy személyre: 5 dkg torma, 20 dkg alma, 2 dl kefir, 4 evőkanál étolaj, 1 csomag petrezselyem, só
Elkészítése: A tormát lereszeljük és leforrázzuk. A kefirt összekeverjük az olajjal, a finomra vágott petrezselyemmel és megsózzuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát és a reszelt almát. Jól elkeverjük és lehűtjük. Korpás kiflivel, pirított kenyérrel, Abonettel finom. E.: 124 kcal Sz.: 8 g (az összes)
Hozzávalók négy személyre: 60 dkg sütőtök, 15 dkg mozzarella sajt, 10 dkg paradicsom, 4 dkg ementáli sajt, 1 evőkanál étolaj, oregano, só, bors
Elkészítése: A sütőtök héját levágjuk, és a húsából 6-8 cm-es csíkokat vágunk. Alufóliába becsomagolva sütőben körülbelül 25 percig pároljuk. A mozzarella sajtot kis karikákra szeljük. A paradicsom héját lehúzzuk, és kis darabokra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, kirakjuk a párolt tökdarabokkal, rárakjuk a mozzarella és paradicsom darabkákat, megszórjuk oregánóval, sóval, borssal és sütőben körülbelül 10 percig sütjük. Forrón megszórjuk a lereszelt ementáli sajttal és azonnal tálaljuk.
E. 288 kcal Sz.: 26 g
Hozzávalók négy személyre: 1 kg zsenge tök, 30 dkg gomba, 8 dkg vöröshagyma, 4 dkg margarin, 1 dl energiaszegény tejföl, 1 dl kefir, só, pirospaprika
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A gombát közepes cikkekre szeleteljük. A gombát és a tököt összekeverjük, enyhén megsózzuk. A margarint felolvasztjuk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a gombás tökkeveréket. Lefedve pároljuk, közben kevergetjük. Rövid főzés után belekeverjük a tejfölt, kefirt és felforraljuk.
E.: 199 kcal Sz.: 21 g
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cukkíni, 5 dkg light margarin, 8 dkg reszelt sajt, 30 dkg paradicsom, só, bors, petrezselyemzöld, oregano
Elkészítése: A kisebb cukkíniket hosszában kettévágjuk, a belsejét kivájjuk. A többi cukkínit apróra vágjuk, margarinban megpároljuk, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, oregánóval ízesítjük. Amikor elkészült, kihűtjük, és 4 dkg reszelt sajttal összekeverjük. A tölteléket a cukkínibe töltjük, a tetejét paradicsom szeletekkel letakarjuk, a maradék sajttal megszórjuk, és sütőben átsütjük.
E. 193 kcal Sz.: 16 g
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg vastag húsú paprika (2 piros, 2 sárga), 20 dkg gomba, 2 evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 db szikkadt zsömle, 50 dkg pulykahús kockára vágva, 1 db tojás, só, bors, kakukkfű
Elkészítése: A zsömlét beáztatjuk, a paprikák felső negyedét levágjuk, csumájukat eltávolítjuk. A felszeletelt gombát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kihűtjük. A zsömlét összegyúrjuk az apróra vágott hagymával, a pulykahússal, a tojással, a gombával, a felaprított kakukkfűvel. A masszával megtöltött paprikákat tűzálló tálba tesszük, és zöldséglevessel vagy vízzel felöntjük. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, meglocsoljuk olajjal, feltesszük a levágott kalapot, és további 20-30 percig sütjük, sajtmártásban tálaljuk.
E.: 394kcal Sz.:24g
Hozzávalók (4 adag): 4 szelet, körülbelül 60 dkg marhafelsál (kcal 1380, CH. -), 30 dkg zöldborsó (kcal 270, CH. 42), egy szelet fehér kenyér, (kcal 260, CH. 53), 2 db tojás (kcal 140, CH. -), kis fej vöröshagyma (kcal 20, CH. 8), 10 dkg Óvári sajt (kcal 220, CH. -), só, bors, őrölt kömény, 1 dl fehérbor (kcal 85, CH. 3), fél liter tej (nem kell beszámítani).
Elkészítése: a négy szelet felsált egy kicsit kiklopfolom, enyhén besózom, és egy tálba egymás mellé rakom. A tetejére teszem a kenyeret, és ráöntöm a fél liter tejet. Másnap reggelig állni hagyom a tejben. Másnap, amikor elkezdem a főzést, kiszedem a húst, a kenyeret a tejből. A hússzeleteket konyharuhával szárazra törlöm, a kenyeret pedig kicsavarom. A borsót egy evőkanál olajon a hagymával megpárolom. Hozzáadom a tojást, a fűszereket és a kenyeret. A hússzeleteket megtöltöm, egy teflontepsibe vagy tűzálló tálba rakom, szorosan egymás mellé. Közepes lángon 45-50 percig sütöm. (Ne felejtsük el a bort aláönteni.) Mielőtt kiveszem a sütőből, ráreszelem a sajtot, hogy ne száradjon ki. A sajttal együtt még pár percig a sütőben tartom.
Cukros-epés betegeknek tanácsolom, hogy a zöldborsót mindig passzírozzák át. Kenyér helyett zsemlemorzsát is tehetünk a töltelékbe, de ebből dupla mennyiség kell. Főzelékekre kiváló feltét, de bármilyen zöldséges galuskával vagy bármilyen savanykás mártással is kínálhatom. Hidegen is finom.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg kígyóuborka (vagy cukkíni, vagy patisszon), 1 dl energiaszegény tejföl, 3 evőkanál étolaj, 1 teáskanál pirospaprika, só
Elkészítése: A felforrósított olajra tesszük a karikára vágott hagymát. Megsózzuk, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a felszeletelt paprikát, a kockára vágott uborkát (vagy cukkínit, vagy patisszont) és addig pároljuk, amíg a zöldségek és a paprika megüvegesedik. Belekeverjük a pirospaprikát, a felvágott paradicsomot és készre pároljuk. Az étel elkészülte után keverjük bele a tejfölt, és már nem forraljuk.
E.: 164 kcal Sz.: 9 g
Zöldséggel, túróval töltött uborka
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg kígyóuborka (2 db), 25 dkg túró, 1 dl kefir, 5 dkg lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg zöldhúsú paprika, 5 dkg piros húsú paprika, 10 dkg sárgarépa, 1 mokkáskanál mustár, 1 csomag snidling, só, bors
Elkészítése: Az uborkát kettévágjuk, az aljából egy vékony csíkot levágunk, hogy a tányéron jól megálljon. Belsejét kikaparjuk, az uborkát enyhén megsózzuk, borsozzuk, a kivájt darabokat felkockázzuk. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott lilahagymát, a snidlinget, a zúzott fokhagymát, az uborkakockákat, a nagyon pici kockákra vágott paprikát és a durvára reszelt sárgarépát. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük, jól összekeverjük és beletöltjük az uborka-csónakokba. E.: 132 kcal Sz.: 9 g
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Feketeribizli alapanyag
A dietetikus ajánlása cukorbetegeknek
Diabetikus Receptek