Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Főző club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Főző club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Receptek 1
Cukorbetegek �Együtt étkezve a családdal
Amikor valakirõl kiderül, hogy cukorbeteg lett, a legnagyobb gondot
az jelenti, hogyan tartsa be az étrendet, miközben együtt szokott enni a
család. Tekintettel arra, hogy a cukorbetegek étrendje a
kiegyensúlyozott táplálkozás, ennek semmi akadálya. Érdemes az egész
család étrendjét tehát úgy tervezni, hogy ami a cukorbetegnek a �iéta�
az, az egész család számára az egészséges táplálkozás. Törekedni kell a
rostok fogyasztásának emelésére (barnakenyér, müzli, zöldségek,
fõzelékek), a három fõétkezés között a gyümölcsös közti étkezések
rendszeresítésére. Fontos, hogy testsúlyfelesleg esetén az étrend
energiaszegény is legyen.
Receptjeink 4 adagosak, de az energia és a szénhidráttartalom egy
adagra vonatkozik.
Narancsos müzli ( 1 adag)
Narancslé (100%-os) 1/2 dl Reszelt alma 5 dkg
Narancs 5 dkg Folyékony édesítõ
Müzli (natúr) 3 ek. Mogyoróbél 1 dkg
Citromlé ízlés szerint Ánizs ízlés szerint
Narancslével leöntjük a müzli keveréket, rövid ideig állni hagyjuk,
majd belekeverjük a reszelt almát, kisebb darabokra vágott narancsot,
durvára vágott mogyorót. Ízesítjük citromlével, ánizzsal, ízlés szerint
édesítõvel.
Energia: 838 kJ / 200 kcal Szénhidrát: 34 g
Káposztaleves
Kelkáposzta 40 dkg Leveskocka 1 db
Vöröshagyma 1 kis fej Fokhagyma 2 gerezd
Sárgarépa 10 dkg Petrezselyem zöld
Zeller 10 dkg Bazsalikom
Zöldpaprika 5 dkg Tengeri só
A kelkáposztát laskára vágjuk, a zöldségeket vékony karikára. Fazékba
rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, a fokhagymát és a
vöröshagymát - gézbe kötve - egészben rakjuk bele. Ízesítjük sóval,
leveskockával, és a fûszerekkel. 10 percig hirtelen forraljuk, majd
csökkentve a lángot 20-30 percig lassú tûzön puhára fõzzük. Tálalás
elõtt a hagymákat eltávolítjuk belõle, frissen vágott
petrezselyemzölddel megszórva szervírozzuk. Magas szénhidráttartalmú
második fogások elõtt (burgonya, rizs, tészta) ajánljuk.
Energia: 246 kJ / 59 kcal Szénhidrát: 8,0 g
Kertészleves
Lezsírozott csontlé 1 liter Étolaj 1 ek.
Sárgarépa 20 dkg Vöröshagyma 1 kis fej
Petrezselyemgyökér 10 dkg Petrezselyem zöldje 1 cs.
Zöldborsó 10 dkg Konyhasó 1,5 kk.
Zellergumó 5 dkg Gyömbér 1 db-ka
Karalábé 5 dkg Lestyán 1 szál
Karfiol 10 dkg Csiperkegomba 5 dkg
Tészta 4 dkg
Az apró kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót,
karalábét, a felszeletelt gombát és a zöldborsót a felmelegített
étolajban átfuttatjuk. Sóval, finomra vágott petrezselyem zöldjével,
kevés lestyánnal ízesítjük, majd csontlét vagy vizet aláöntve, fedõ
alatt pároljuk. Amikor félig puha, csontlével vagy vízzel felengedjük,
hozzáadjuk a karfiolt, az egészben hagyott vöröshagymát és puhára
fõzzük, végül belefõzzük a tésztát. Frissen vágott petrezselyem
zöldjével megszórva tálaljuk.
Energia: 507 kJ / 126 kcal Szénhidrát: 19,7 g
Grillezett paradicsomos-sajtos fogas
Fogas 60 dkg Póréhagyma 10 dkg
Tenkes sajt 5 dkg Szerecsendió késhegynyi
Étolaj 1 ek. Konyhasó
Paradicsom 20 dkg
A halszeleteket sóval, szerecsendióval fûszerezve, grillsütõben
mindkét oldalán rózsaszínre sütjük. Amikor a szeleteket megfordítottuk,
rárétegezzük a karikára vágott póréhagymát, majd a paradicsomot. Amikor a
paradicsom enyhén megpirult, reszelt sajttal meghintve készre sütjük.
Burgonyával körítve tálaljuk.
Energia: 838 kJ / 200 kcal Szénhidrát: 4,1 g
Tavaszi csirkepörkölt
Csirkecomb és szárnytõ 80 dkg Olaj 2 ek
Sárgarépa 30 dkg Vöröshagyma 15 dkg
Petrezselyem gyökér 25 dkg Fûszerpaprika 1 ek
Karalábé (zsenge) 20 dkg Petrezselyem zöld 1 cs.
Zöldborsó 25 dkg Lecsó 3 ek.
Konyhasó
Az olajban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát,
megszórjuk a fûszerpaprikával, beletesszük a csirkehúst, lecsót és
néhány percig összepirítjuk. Kevés vízzel felöntjük, ízesítjük sóval,
borssal, majd fedõ alatt pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd,
beletesszük az ízlés szerint összedarabolt zöldségeket és a zöldborsót.
Megszórjuk az apróra összevágott petrezselyem zölddel, és rövid lére
pároljuk. Egytálételként fogyasztható. A csirke bõrét ajánlott
eltávolítani.
Energia: 1308 kJ / 319 kcal Szénhidrát: 26,7 g
Csõben sült brokkoli
Brokkoli 1,5 kg Tenkes sajt 5 dkg
Margarin 4 dkg Majoránna 1 késhegynyi
Liszt 3 ek. Köménymag 1 késhegynyi
Tej (zsírszegény) 3 dl Szerecsendió 1 csipetnyi
Tojás 1 db Konyhasó 2 kk.
Tejfel (12 %-os) 1 dl
A brokkolit csipet õrölt köménymaggal és sóval ízesített forró vízben
vagy gõzben megfõzzük. Leszûrve, kevés margarinnal kikent tûzálló
edénybe terítjük és leöntjük egy tojáshabbal lazított gratinmártással.
Tetejét a maradék reszelt sajttal meghintve, elõmelegített sütõben, szép
pirosra sütjük. Köretként, de egytálételként is fogyasztható.
Gratinmártás a csõben sült brokkolihoz: 3 dkg margarinban addig
hevítjük a lisztet, míg ki nem világosodik. A tûzrõl lehúzva, simára
keverjük a hideg tejjel, majd tûzre téve jó sûrûre fõzzük. Amikor
langyosra hûlt, belekeverjük tojássárgát, a tejfelt, a reszelt sajt
felét, kevés sót, reszelt szerecsendiót.
Készíthetõ kelbimbóból, karfiolból, zöldbabból, gombából is.
Energia: 1066 kJ / 260 kcal Szénhidrát: 18,7 g
Tésztasaláta, téli
Száraz tészta (tricolor) 16 dkg Konyhasó
Vöröshagyma 5 dkg Citrom 2 ek.
Olívaolaj 2 ek. Petrezselyem zöldje
Sárgarépa 20 dkg
Konzerv csemege uborka 20 dkg
A tésztát és a sárgarépát külön edényben, sós vízben nem túl puhára
fõzzük. A tésztát leszûrve hideg vízzel leöblítjük és hozzáadjuk az
olívaolajat. A sárgarépát, uborkát egészen vékony karikára, a
vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk, és az apróra vágott petrezselyem
zölddel együtt, hozzákeverjük a tésztához. A sárgarépát egy részét
frissen is belereszelhetjük. Ízesítjük citromlével, borssal és a csemege
uborka levével. Fogyaszthatjuk frissensült pulykamellel, vagy
keverhetünk bele csíkokra vágott hidegsültet, gépsonkát.
Energia: 961 kJ / 230 kcal Szénhidrát:35,6 g
Zöldbabsaláta
Zöldbab 60 dkg Vöröshagyma 10 dkg
Ecet Olívaolaj
Konzerv csemege uborka 1 üveg Só
Petrezselyem zöldje Folyékony édesítõ
A zöldbabot sós vízben puhára fõzzük, a vöröshagymát vékony karikákra
vágjuk és összekeverjük a megfõtt zöldbabbal. Leöntjük az ecetes,
fûszeres páclével. Belekockázzuk a csemege uborkát, tetejét megszórjuk
az apróra vágott petrezselyem zölddel, majd rácsorgatjuk az olívaolajat.
Pikánsabb lesz, ha a csemege uborka levét is felhasználjuk a páclébe.
Virslit belekarikázva önálló ételként is fogyasztható.
Energia: 630 kJ / 151 kcal Szénhidrát:14,7 g
Hagyományos ételek �cukorbetegeknek
A cukorbetegek leginkább akkor tudják betartani étrendjüket, ha
együtt tudnak étkezni a családdal. Nagyon sok hagyományos étel
elkészíthetõ úgy, hogy egészségesebb összetételû legyen. Mivel a
cukorbetegek 80 %-a elhízott, az étrendnek nem csak a szénhidrát
tartalmával, hanem az elfogyasztott kalóriájával is számolni kell. Az
étrend leggyakrabban 160-200 g szénhidrátot tartalmazhat (nõk: 160-180 g
, férfiak 180-200 g), és 1500-2000 kcal-val ajánlott. A megszorított
energia mennyiségen csak a fizikai aktivitás növelésével lehet lazítani.
Egy átlagos ebéd szénhidrát tartalma 50 g körül ajánlott. Ha valakinek
nincs ideje az étkezésre, ez jelenthet egy kb. 10 dkg-os pogácsát, de
valljuk be õszintén, szívesebben eszünk legalább két fogásos ebédet. A
hagyományos ételek fogyasztásánál arra kell odafigyelnünk, hogy ezek
általában zsírdúsak, és sok szénhidrátot tartalmaznak. Ezért fontos,
hogy tudjuk: mikor, mivel, mibõl és mennyit ehetünk. Ez a legnehezebb
része a �ukorbetegek diétájának�
Ha a köretünk burgonya, rizs vagy tészta, akkor alacsony szénhidrát
tartalmú levesekkel ( 1 evõkanálnyi tésztával, hús és csontleves), natúr
húsokkal kell párosítanunk. Ha burgonyalevest, vagy lebbencslevest
kívánunk meg, akkor a köret párolt zöldség vagy saláta legyen, esetleg
alacsony szénhidrát tartamú zöldségbõl fõzelék (tök, zöldbab). Fasírt,
töltötthús, rántotthús esetén a leves és a köret szénhidrát (és
kalória!) tartalmára is ügyelni kell.
A hagyományos ételek kedvezõbb összetételûek lesznek, ha:
- Legfeljebb 10 dkg sovány húst használunk egy adagra
- Tejföl helyett zsírszegény tejfölt, vagy joghurtot használunk
- Kevesebb fõzõlével kevesebb lisztet használunk sûrítésre
- Csínján bánunk az olaj mennyiségével ( 1 dl = 900 kcal !)
- Füstölt szalonna helyett a bõrkéjét fõzzük az ételbe, vagy füstölt
pulykacombot használunk
- Édesítésre folyékony édesítõszert, vagy tablettákat alkalmazunk.
Burgonyaleves, zöldséges
Burgonya 40 dkg Paradicsom 5 dkg
Sárgarépa 10 dkg Petrezselyem zöldje 1 cs.
Petrezselyemgyökér 10 dkg Szerecsendió-virág darabka
Zellergumó 5 dkg Vöröshagyma 5 dkg
Étolaj 1 ek. Konyhasó 1 kk.
Zöldpaprika 1 db
Az olajban átfuttatjuk a reszelt vöröshagymát, majd beletesszük az
apró kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót.
Meghintjük a finomra vágott petrezselyem zöld felével és jól
összepirítjuk. Kevés vizet vagy zsírtalan csontlevet öntve rá, fedõ
alatt pároljuk. Amikor félig puha, hozzáadjuk a burgonyát, a
zöldpaprikát, a paradicsomot és egy darabka szerecsendió-virágot.
Megsózzuk, felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy csontlével, és lassú tûzön
puhára fõzzük. Frissen vágott petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.
Második fogásnak sülthús javasolt fõzelékkel (tök, sárgarépa, zöldbab,
lucskos káposzta, paradicsomos káposzt)
Energia : 526 kJ / 126 kcal Szénhidrát : 23,3 g
Rizsleves
Olaj 1 ek. Konyhasó
Tejföl 1 dl Petrezselyemgyökér 10 dkg
Liszt 1 ek. Sárgarépa 10 dkg
Rizs 6 dkg Vöröshagyma 5 dkg
Ételízesítõ Petrezselyem zöld
Fûszerpaprika
Olajon a kockázott vöröshagymát átfuttatjuk, tûzrõl levéve hozzáadjuk a
fûszerpaprikát, kockázott zöldségeket ,ízesítjük sóval , majd kevés
vízzel felöntve fõzni kezdjük . Ha a zöldségek félig megpuhultak
hozzáadjuk a rizst és csontlével vagy vízzel felöntve tovább fõzzük. Ha a
rizs megpuhult tejföllel, liszttel behabarjuk , 2-3 percig
összeforraljuk , majd apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá .
Energia : 543 kJ / 130 kcal Szénhidrát : 19 g
Marhapörkölt
Marhahús ( lapocka ) 40 dkg konyhasó
Vöröshagyma 10 dkg Olaj 1 ek
Fûszerpaprika Bors
A sovány marhahúst kockára vágjuk. A felhevített olajon átfuttatjuk az
apróra vágott vöröshagymát, tûzrõl levéve beletesszük a fûszerpaprikát,
átforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Tûzre visszatéve
összepirítjuk, sózzuk, majd kevés vízzel felengedve, többször zsírjára
pirítva pároljuk, míg a hús megpuhul. Köretnek javasolt 20 dkg
tisztított burgonya megfõzve, vagy 5 dkg rizs vagy tészta a szokásos
módon elkészítve (kb. 40 g szénhidrát, 180 kcal-val)
Energia: 740 kJ / 177 kcal Szénhidrát: 3,9 g
Bakonyi sertés szelet
Sertéscomb vagy karaj 40 dkg Olaj 1 ek.
Füstölt szalonna 4 dkg Konyhasó
Vöröshagyma 5 dkg Õrölt bors
Gomba 10 dkg Fûszerpaprika
Tejföl 12%-os 1 dl Lecsó 1 ek.
Liszt 1 ek.
A sovány húst vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, majd a
felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy nagyobb
lábasba a hús szeleteket félrerakjuk. Apró kockára vágjuk a szalonnát és
a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonnakockák
zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát.
Megszórjuk kevés fûszerpaprikával, sóval, majd hozzáadjuk a vékony
szeletekre vágott gombát és a lecsót. Kevés vízzel felengedve pároljuk,
majd a kisült hús szeletekre öntjük. Tejföllel, liszttel behabarva
összeforraljuk. Köretnek 5 dkg rizs, vagy tészta adható.
Energia: 1300 kJ / 311 kcal Szénhidrát: 3,4 g
Rakott zöldségek ( zöldbab, tök , kelkáposzta , karfiol savanyú
káposzta )
Sertéshús (sovány) 40 dkg Fokhagyma
Rizs 8 dkg Fûszerpaprika
Zöldség 1,2 kg Konyhasó
(Savanyú káposzta 0,8 kg ) Õrölt bors
Vöröshagyma 10 dkg Olaj 1 ek.
Kefir ( vagy 12 %-os tejföl ) 1 pohár Lecsó 2 ek.
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Beletesszük a ledarált húst, és erõs tûzön, sóval, zúzott fokhagymával,
fûszerpaprikával ízesítve pirítjuk. Majd lefedve kevés vízzel
megpároljuk, mikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Elõfõzzük a rizst.
Közben a zöldségeket elõkészítjük (nyers zöldségeket megtisztítjuk,
elõfõzzük, tököt legyaluljuk stb ). A tepsit vagy hõálló tálat olajjal
kikenjük , aljára terítjük a fele zöldséget, ráterítjük a darált hússal
összekevert elõfõzött rizst, majd a tetejére újra zöldséget rétegezünk.
Tetejét meglocsoljuk kefirrel (vagy tejföllel), elõmelegített sütõben
átsütjük. Önálló ételként tálaljuk.
Energia : 1484 kJ / 355 kcal Szénhidrát : 38,2 g
Székelykáposzta
Sertéshús 40 dkg Olaj 1 ek.
Füstölt szalonna 5 dkg Konyhasó
Tejföl 12 %-os 1 dl szegfûbors
Liszt 3 dkg babérlevél
Vöröshagyma 10 dkg lecsó 1 ek.
Savanyú káposzta 1 kg Fûszerpaprika
A felkockázott szalonnának kisütjük a zsírját, az evõkanál olajat
hozzáadva megpároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát.
Fûszerpaprikával megszórjuk és belekeverjük a felkockázott húst.
Fûszerekkel, lecsóval ízesítve pörköltöt készítünk belõle. Mikor félig
puha a hús, beletesszük a kinyomkodott savanyú káposztát és vízzel
felengedve tovább fõzzük. Mikor a hús és a káposzta is megfõtt,
tejföllel és liszttel behabarjuk. Szénhidrát gazdagabb levessel
(tarhonya, burgonya, lebbencs) párosítható
Energia : 1417 kJ / 339 kcal Szénhidrát : 20,9 g
Vagdalt
Sertés színhús 40 dkg Olaj 1 ek.
Zsemle 1 db Fûszerpaprika
Tojás 1 db Konyhasó
Vöröshagyma 5 dkg Fokhagyma ( zúzott )
Zsemlemorzsa 5 dkg bors
A sovány sertéshúst (de lehet filézett pulykacomb is) ledaráljuk és
összedolgozzuk a vízbe elõáztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással
és a fûszerekkel. Olajjal megkent tepsibe formázhatjuk pogácsának, de
süthetjük egybe is. Kisüthetjük forró bõ olajban is, ha nem kell
fogyókúrázni, ilyenkor a pogácsákat forgassuk zsemlemorzsába. Az így
elkészített vagdalt energia tartalma több lesz, mivel megszívja magát az
olajjal. Fõzelékekkel párosítható, szénhidrát szegény levesekkel.
Energia : 1193 kJ / 287 kcal Szénhidrát : 18,3 g
Morzsába forgatva, zsiradékban sütve:
Energia : 1546 kJ / 370 kcal Szénhidrát : 22,3 g
Zöldbabfõzelék
Zöldbab 0,8 kg Lecsó 2 ek.
Étolaj 3 ek. Petrezselyem zöldje 1 cs.
Liszt 4 ek. Fûszerpaprika 1 kk.
Tejföl (zsírszegény) 1 dl Ételecet (10%) ízlés szerint
Fokhagyma 2-3 gerezd Konyhasó 1 kk.
A megtisztított zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, és annyi
enyhén sós, meleg vízben tesszük fel fõni, hogy éppen ellepje.
Beletesszük a péppé zúzott fokhagymát és a lecsót. Zsemleszíntû rántást
készítünk, melyet finomra vágott petrezselyem zöldjével, és
fûszerpaprikával ízesítünk. Rántással besûrítve jól összeforraljuk.
Sóval, ecettel utóízesítjük, végül hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt,
és még egyszer átforraljuk.
Energia : 908 kJ / 217 kcal Szénhidrát : 25,4 g
Paradicsommártás
Paradicsom (sûrített) 20 dkg mesterséges édesítõ
Lezsírozott csont lé 1,2 l Zeller gumó vékony szelet
Étolaj 3 ek. Vöröshagyma 1 közepes fej
Liszt 3 ek. Konyhasó 1 mk.
Olajból és lisztbõl világos rántást készítünk. A tûzrõl levéve
hozzáadjuk a sûrített paradicsomot. Felengedjük 1 liter lezsírozott
csont lével vagy vízzel, amelyben elõzõleg megfõztük a vöröshagymát és a
zellert. Sóval, édesítõvel ízesítve jól összeforraljuk. Fogyasztható
fõtt hússal, 15 dkg-nyi burgonyával, vagy töltött paprikával (2 dkg
rizs, 8 dkg sovány darált hússal).
Energia : 581 kJ / 139 kcal Szénhidrát : 16,1g
Túrós tészta
Tészta 20 dkg Konyhasó
Túró (félzsíros) 32 dkg Olaj 1 ek.
Tejföl (12 %-os) 2 dl Folyékony édesítõszer
A tésztát forró sós vízben megfõzzük, összekeverjük az áttört túróval,
tálaláskor meglocsoljuk a tejföllel, ízesítjük ízlés szerint
édesítõszerrel. Akinek nem kell ügyelnie az energiára, fogyaszthatja
édesítés helyett kisütött szalonna kockával. Frankfurti levessel,
húslevessel vagy újházi tyúkhúslevessel (1 evõkanálnyi tészta !)
párosítható.
Energia: 1613 kJ / 386 kcal Szénhidrát: 41,9 g
Hagyományos ételek �cukorbetegeknek II. rész
A megszokott ételeket, egészségesebb összetétellel elkészítve,
könnyebb betartani az étrendet. Fontos, hogy ne fogyókúraként,
átmenetileg figyeljünk csak étrendünkre, hanem kisebb megszorításokkal,
fokozatosan, és véglegesen alakítsuk át az étkezésünket. Ez a záloga
annak, hogy leadott kilóink ne jöjjenek vissza egy idõ után. Minden
leadott kiló javít a cukoranyagcserén, szerencsés esetben csökkenthetõ a
szedett gyógyszer, vagy a kapott inzulinadag mennyisége.
Általában célszerû fél-egy év alatt a jelenlegi testsúly 5-10 %-t
leadni. Ez kicsit ellentmond a hirdetésekben felkínált �-2 hónap alatt
adjon le 15-20 kg-t�lehetõségeknek, de tartósabb az eredménye, mert
- Az ételek nyersanyagainak minõségi átalakítása miatt mennyiségileg
nem kell sokkal kevesebbet enni
- A szervezet nem állítja át tartalékolásra az anyagcserét
- Együtt lehet étkezni a családdal
- Fél, egy év, két év múlva is betartható az étrend (ami pl. a 600
kcal étrendre nem mondható).
Az egészséges táplálkozási ajánlások egyik javaslata, a napi többszöri
(4-6) étkezés. Ez nem mond ellen a diabetes, vagy a testsúlycsökkentés
alapelveinek, ha helyesen értelmezzük. Dietetikailag ugyanis étkezésnek
számít egy db alma, vagy 2 dl tej is, amit általában az emberek nem
neveznek étkezésnek- fõleg a tejet nem, hiszen azt isszuk.
Tehát a cukorbetegségben javasolt 5-6 étkezés valójában: reggeli-
ebéd-vacsora, 2-3 �assal� ami lehetõleg gyümölcs, vagy zöldség, esetleg
rostos gabonatermék legyen (korpáskeksz, cukormentes háztartási keksz,
abonett, puffasztott rizs, vagy búza) 15-20 g szénhidrát mennyiségben.
A legkritikusabb fõ étkezés a reggeli. Itt nagyon visszafogottan kell
étkezni, mert a 25-35 g szénhidrátba nem fér sok bele, fõleg ha tejet is
iszunk. Egy dl tej, és egy dkg kenyér is kb. 5 g szénhidrátot
tartalmaz. Eszerint kell a gyomrunkkal alkut kötni, hogy tejet is
szeretnénk inni, vagy az 5-6 dkg kenyér a fontosabb. Akinek még ez a
kenyér mennyiség is kevésnek bizonyul, a tízóraira is tervezhet még 3-4
dkg kenyeret, és fogja úgy fel, hogy a reggelijét két részletben eheti
meg �egy, másfél óra eltéréssel.
A húsvét újabb kihívást jelent mindenkinek étkezés szempontjából. A
sonka sovány, húsos részével nincs is semmi gond, egy-egy fõtt tojás is
ehetõ, mióta kiderült, hogy nem az élelmiszerek koleszterin tartalma
befolyásolja döntõ módon a vér koleszterinszintjét. Sokkal fontosabb a
kenyér mennyisége, és hogy ellent álljunk a cukorral készült
süteményeknek ( a kalács is cukorral készül!). Persze a sós sütemények
is csak mértékkel fogyaszthatók - egy dkg-nyi kb. 6-7 g szénhidrát -, és
sajnos nem energia szegények.
Karfiolleves
Karfiol 60 dkg
Sárgarépa 10 dkg
Petrezselyemgyökér 10 dkg
Tejföl (zsírszegény ) 1 dl
Levestészta 4 tojásos 4 dkg
Étolaj 1 ek.
Petrezselyem zöldje 1 cs.
A megtisztított, kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret
felmelegített olajon átfuttatjuk, finomra vágott petrezselyem zöldjével
meghintjük, kevés csontlevet vagy vizet aláöntve pároljuk. Ha félpuha,
hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, csontlével vagy vízzel
felengedve, megsózzuk, puhára fõzzük.Tejföllel behabarjuk , kiskocka
vagy kiskagyló tésztát fõzünk bele . Frissen vágott petrezselyem
zöldjével meghintve tálaljuk.
Energia : 585 kJ / 140 kcal Szénhidrát : 18,3 g
Palócgulyás
Marhahús 25 dkg Petrezselyem zöldje 1 csomag
Zöldbab 40 dkg Tejföl (zsírszegény) 1 dl
Étolaj 1,5 ek. Tárkony 1 késhegynyi
Vöröshagyma 10 dkg Fokhagyma 1-2 gerezd
Lecsó 3 ek.
Fûszerpaprika 1 kk.
Az olajban megfonnyasztott vöröshagymához hozzáadjuk az egyenletes
kockákra vágott marhahúst és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk
fûszerpaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kevés vízzel
felöntve, megsózva, fedõ alatt pároljuk. Amikor félig puha, beletesszük a
feldarabolt zöldbabot, a lecsót, kevés borot, tárkonyt és a
petrezselyem zöldje felét. Fölengedjük kb. 1 liter vízzel, és addig
fõzzük, amíg a hús megpuhul. A tejfölt hozzámelegítve behabarjuk,
összeforraljuk , majd petrezselyem zölddel meghintve tálaljuk. Alacsony
szénhidrát tartalma miatt tésztás második fogás elõtt fogyasztható.
Levesbetétként csipetkét is fõzhetünk bele, akkor szénhidrát tartalma
kb. 10 grammal több lesz.
Energia : 1096 kJ / 262 kcal Szénhidrát : 10,7 g
Lecsós marhaszelet
Marhahús ( lapocka ) 40 dkg
Füstölt szalonna 8 dkg
Zöldpaprika 10 dkg
Paradicsom 10 dkg
Vöröshagyma 10 dkg
A lesózott marhahúst vékony szeletekre vágva elõsütjük, majd egy
nagyobb lábasban félretesszük. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a
vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonna kockák
zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát.
Megszórjuk kevés fûszerpaprikával, sóval, majd a paprikát, paradicsomot
hozzáadva elkészítjük a lecsót. Mikor a lecsó félig elkészült, ráöntjük
a marhaszeletekre, és együtt készre pároljuk. Tarhonyával , rizzsel (5
dkg szárazon) tálaljuk .
Energia : 1367 kJ / 327 kcal Szénhidrát : 4,1 g
Eszterházi sertés szelet
Sertéshús 40 dkg Olaj 1 ek.
Tejföl (zsírszegény) 1 dl Liszt 1 ek.
Petrezselyem gyökér 5 dkg Babérlevél
Sárgarépa 5 dkg lecsó 1 ek.
Vöröshagyma 5 dkg Mustár
Citrom Petrezselyem zöld
A sovány húst vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, majd a
felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy nagyobb
lábasba a hús szeleteket félrerakjuk. Apró kockára vágjuk a vöröshagymát
és a megmaradt pecsenyelében üvegesre fonnyasztjuk. Belerakjuk a
kockára vágott zöldségeket, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel és
mustárral. Kevés vízzel felengedve pároljuk. Mikor majdnem puha, a
kisütött szeletekre öntve készre pároljuk. Behabarjuk a tejföllel és
liszttel, majd a citromlével utánízesítve összeforraljuk.
Energia : 936 kJ / 224 kcal Szénhidrát : 6,3 g
Natúr sertésborda
Sertéskaraj 40 dkg
Olaj 2 ek.
Liszt 4 dkg
A kivert, lesózott karaj szeletek mindkét oldalát lisztbe forgatjuk,
és a felforrósított olajban rózsaszínre sütjük. Frissen sütve tálaljuk.
Fogyasztható burgonya és rizs körettel, salátával. A köret és a saláta
adagját az ebédre fogyasztható szénhidrát tartalom figyelembe vételével.
Energia: 936 kJ / 224 kcal Szénhidrát : 7,4 g
Párolt káposzta almával
Fejes káposzta 80 dkg Köménymag
Alma 40 dkg Édesítõ
Étolaj 2 ek. Ételecet (10 %-os) ízlés szerint
A fejes káposztát vékony csíkokra vágjuk, enyhén megsózzuk, és állni
hagyjuk. Az olajat felmelegítjük, beletesszük a lesózott káposztát és
fedõ nélkül többször lazán átforgatva pirítani kezdjük, majd megszórva
köménymaggal, ízesítve ecettel, lefedve pároljuk, idõnként megkeverve.
Mikor már majdnem kész, beletesszük a csíkokra vágott almát, és együtt
készre pároljuk, ízesítjük ízlés szerint édesítõvel. Nem csak
malacsülttel finom. Fogyni vágyók önálló köretként fogyasszák, de 10-15
dkg fõtt, vagy resztelt burgonyával is tálalható.
Energia : 539 kJ / 129 kcal Szénhidrát : 18,7 g
Vegyes finomfõzelék
Vegyes zöldség 80 dkg
Tej (zsírszegény) 2 dl
Petrezselyem zöldje 1 cs.
Étolaj 2 ek.
Liszt 4 ek.
A felmelegített olajon átfuttatjuk a vegyes zöldséget, meghintve
finomra vágott petrezselyem zölddel, enyhén megsózva, fedõ alatt saját
levében pároljuk. Ha szükséges, kevés csontlevet vagy vizet öntünk alá.
Amikor megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel,
átpirítjuk, és a tejjel felengedjük. Utánízesítjük sóval, frissen vágott
petrezselyem zöldjével, és összeforraljuk.
Energia : 1017 kJ / 243 kcal Szénhidrát : 32 g
Rakott Burgonya
Burgonya 80 dkg
Tojás 6 db
Krinolin 20 dkg
Gyulai (gyári szeletelt) 4 dkg
Tejföl (12 %) 1 pohár
Olaj 1 evõkanál
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágva sós vízben megfõzzük, majd
leszûrjük. Egy tojást nyersen hagyunk, a többit keményre fõzzük (érdemes
elõre megfõzni, mert akkor könnyebben tisztítható, de felhasználhatjuk a
húsvéti �ocsolós�tojásokat is). A krinolint és a tojásokat is karikára
vágjuk. Kiolajozott tepsibe leterítjük a fõtt burgonya felét,
rárétegezzük elõször a fõtt tojás karikákat (gyengén megsózzuk), majd a
krinolin karikákat, végül a gyulai kolbász szeletkéket, amelyek íze majd
a �agyományos rakott krumpli�illúzióját adják. Ezután a maradék fõtt
burgonyát tesszük felsõ rétegnek. A félretett nyers tojást összekeverjük
a tejföllel, és a burgonya tetejére simítjuk, majd forró sütõben
átsütjük.
Energia : 2202 kJ / 527 kcal Szénhidrát : 42 g
Cékla saláta
Cékla 60 dkg
Ecet
Tabletta vagy folyékony édesítõ
Köménymag
Ecetes reszelt torma
Céklát héjában puhára fõzzük. Meghámozzuk és ízlés szerint kockára,
cikkekre vagy hasábokra vágjuk. 2 dl páclevet készítünk az ecettel,
édesítõvel, ízesítjük köménymaggal, csipetnyi sóval, tormával.
Összeérlelve tálaljuk.
Energia : 196 kJ / 47 kcal Szénhidrát : 9 g
Téli gyümölcs saláta
Alma 20 dkg
Narancs 20 dkg
Kivi 20 dkg
Banán 10 dkg
Édesítõ
Citromlé
A narancs gerezdeket háromfelé vágjuk. Hasonló méretûre aprítjuk az
almát és a kivit, a banánt felkarikázzuk. Üvegtálba téve a gyümölcsöket,
ízesítjük citromlével, édesítõvel és lazán összekeverjük. Hûtõben
összeérlelve fogyasztható közti étkezésre.
Energia: 360 kJ / 86 kcal Szénhidrát: 18,2 g
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Feketeribizli alapanyag
A dietetikus ajánlása cukorbetegeknek
Diabetikus receptek